Terug naar alle blogartikelen
BUMA mais zaaien Case IH Puma

Maïs zaaien de zaaibed voorbereiding

Maïs zaaien de zaaibed voorbereiding

08 apr. 2023

De temperaturen gaan omhoog in april. De maïs ligt al in de schuur. We willen allemaal aan de gang. Maar voordat de maïs de grond in kan, moet het zaaibed nog wel worden gemaakt. En als we eerlijk zijn, dan krijgt de zaaibed voorbereiding niet altijd voldoende aandacht. Hieronder geven we je 4 redenen om de tijd te nemen om het zaaibed goed voor te bereiden.

Wat is een goed zaaibed

Voor de beginontwikkeling van maïs is een goed zaaibed erg belangrijk. Is er trouwens een vanggewas gezaaid? Zorg er dan eerst voor dat dit gewas op tijd wordt vernietigd en dat de gewasresten goed worden ondergewerkt. Lees daarvoor ook dit artikel over het onderwerken van een vanggewas.

Een goed zaaibed voldoet aan een aantal punten.

  • vlak
  • los verkruimeld tot aan de zaaidiepte (4-5 cm)
  • niet te fijn (op lichte grond)
  • niet te grof (op zware grond)
  • bodemtemperatuur minimaal 10 graden op de zaaidiepte (‘s ochtends gemeten)

In een goed zaaibed heeft de maïspit de kans om vlot te kiemen en door te groeien. Hieronder staan een aantal voorbeelden van de gevolgen van een zaaibed dat onvoldoende aandacht heeft gekregen bij de voorbereiding.

Wisselende opkomst

In een grof zaaibed zijn de omstandigheden niet overal gelijk. Vaak is er na het zaaien nog wel voldoende vocht, maar in een droog voorjaar zal een grof zaaibed sneller uitdrogen. Dit kan ervoor zorgen dat de maisplanten onregelmatig opkomen.

Onkruidbestrijding werkt minder

Wanneer de maisplanten gelijkmatig opkomen is een onkruidbestrijding goed in te plannen. Bij een wisselende opkomst door een grof zaaibed is er meer kans op spuitschade. Onkruiden in een grof bed worden vaak minder goed geraakt tijdens een bespuiting. De kluiten werken als een paraplu en beschermen het onkruid.

Vogelschade

In sommige streken kunnen vogels in het beginstadium van de maïs veel schade veroorzaken, ondanks de behandeling van het zaaizaad. Het gaat de vogels in dit beginstadium om de kiem uit de maïspit. In een grof zaaibed liggen de maïs zaden losser, zijn ze vaak minder beschermd en makkelijker los te trekken.

Ritnaalden

Wanneer er ritnaalden in het perceel zitten, kies je voor maiszaad dat is behandeld met een middel dat beschermt tegen ritnaalden. Het middel tegen ritnaalden vormt als het ware een gasbel rondom het zaad. Dit middel zal in een grof zaaibed sneller verdwijnen in de lucht en niet optimaal effect hebben.

Geschreven door Hielke Ouderkerken