Het ontstaan van BUMA handel

BUMA kievitseieren zoeken

1947

De jonge jaren

In 1947 wordt Jan Buma geboren in Westhem. Tijdens zijn jeugd is hij liever in de landerijen op zoek naar eieren van eenden en kieviten dan op school. De handel in eieren wordt uitgebreid met diverse andere activiteiten, waaronder het wassen van koeienstaarten. Met 12 jaar gaat Jan van school af en gaat hij aan de slag bij een veekoopman. Zodra hij het rijbewijs heeft begint hij aan een rondreis door Duitsland, Frankrijk en Belgie.

BUMA geschiedenis 1965

1965

Muiden

De reis door Europa wordt onderbroken voor de dienstplicht keuring. Na de keuring belandt Jan op de Landbouw RAI waar hij zich als tractorchauffeur aanbiedt aan zijn toekomstige schoonvader. Op de afgesproken datum meldt hij zich in Muiden bij loonbedrijf Mulder. Ze hebben naast het boerenwerk ook een heistelling waarmee ze vaak op pad zijn. De dienstplicht onderbreekt de werkzaamheden. Na de dienstplicht verloofd Jan zich met Nel, een van de dochters van Mulder en trouwen ze in 1968.

BUMA nostalgie

1970

Vertrek uit Muiden

Begin jaren 70 wordt het loonbedrijf verkocht. Jan gaat aan de slag als provisiejager bij Roeleveld en Bos in Mijdrecht, waar hij tractoren en machines verkoopt. Na enkele jaren gaat hij verder als provisie verkoper van balenperstouw en plastic voor Visscher in Steenwijk. Jan behartigd in deze periode het gebied onder Amsterdam, Zuid Holland en een deel van Zeeland. Eind jaren 70 verhuizen ze naar Nijemirdum.

BUMA tijdlijn jaren 80

1980

Nijemirdum

Jan zijn werkzaamheden als provisie verkoper voor Visscher gaan door als vertegenwoordiger in het noorden. De schuur bij de woning in Nijemirdum biedt mogelijkheden en wordt gevuld met mesjes voor de cyclomaaiers, schoppen, grepen en graszaad. En door de grote ruilverkavelingsprojecten in deze periode is er zeker vraag naar graszaad. Het graszaad biedt de mogelijkheid om ook andere producten te verkopen. Het plastic voor de kuil, het landhek en de PVC buis voor de nieuwe dam. De naam Jan Buma als leverancier wordt steeds bekender.

BUMA handel bord

1990

Zelfstandig

De werkzaamheden breiden zich uit. Samen met een paar andere lokale ondernemers wordt er in Nijemirdum een klein industrieterrein gerealiseerd. Hierdoor komen er meer uitbreidingsmogelijkheden. Er wordt daarom een grote loods achter op het terrein gebouwd. In 1996 stopt Jan met verkopen op provisiebasis en gaat hij zelfstandig verder onder de naam BUMA handel.

BUMA beurs 2005

2000

Nieuwe producten

In deze periode worden de winkelactiviteiten aan huis gestopt. De andere handel in onder anderen balenwikkelfolie en sleepslangen groeit en inmiddels loopt er ook al een aantal man personeel rond. Voor een aantal regio’s komen er vertegenwoordigers.

BUMA luchtfoto 2010

2010

Uitbreiding

Door de jarenlange relaties met leveranciers en klanten loopt de “gewone” handel. Er wordt op de groei een nieuw kantoor gebouwd in de opslagloods waardoor verkoop- en logistieke processen efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Er wordt zoveel mogelijk ingezet op automatisering om de orderstroom en de bijbehorende administratie te verwerken. Dit alles zonder dat klanten zich behandeld voelen als een nummer.

2023

Klaar voor de toekomst

Met de blik op de toekomst heeft Jan Buma inmiddels een stap terug gedaan. BUMA handel is overgenomen door Jan Willem Strampel en David Buma. In sleepslangen en balen wikkelfolie is BUMA handel inmiddels een partij van formaat. De stap naar online is al eerder in gang gezet en ook op sociale media is BUMA handel steeds actiever.

Komende jaren