Vanggewas, hoe laat je maïs hier van profiteren?
Een vanggewas na de maïs is bedoeld voor het vastleggen van nutriënten. Er zijn verschillende vanggewassen die na de mais gebruikt kunnen worden. Maar hoe zorg je er nu voor dat de maïs van dit jaar profiteert van dit gewas?
Wanneer start je met onderwerken
Een maisplant neemt in juni en juli de meeste stikstof op. Hoe langer het gewas op de maisstoppel staat, hoe groter de voorraad nutriënten voor de maisplant zal zijn. De complete vertering en het vrijkomen van de opgenomen nutriënten van een ondergewerkt vanggewas duurt ongeveer 3 maanden.
Als je hier rekening mee wilt houden dan zou het vanggewas eind maart ingewerkt moeten zijn. Maar de grond moet het natuurlijk wel toelaten.
Hoe vernietig je het vanggewas?
Een vanggewas wordt vaak ondergeploegd. Een voordeel van ploegen is dat niet alleen de gewasresten worden ondergewerkt, maar ook de eventuele onkruidzaden en schimmelsporen (builenbrand).
Bij vroege zaai of een milde winter staat er vaak een fors gewas op de maisstoppel. Het is dan een hele kunst om met weinig bewerkingen het vanggewas zo te pakken te nemen dat er vrijwel geen hergroei meer plaatsvindt.
Om het gewas makkelijker onder te werken en het verteringsproces te versnellen is het zeker verstandig om het eerst te bewerken. Een ideale methode bestaat niet, elke methode heeft zijn voor- en nadelen.
Het vanggewas maaien of klepelen
Deze voorbewerking kan worden uitgevoerd met een bloter, maaier of klepelmaaier. Het voordeel van deze methode is dat het vanggewas verkleind wordt waardoor het snel verteerd kan worden. Het nadeel is dat er gewasresten in het zaaibed zitten.
Het vanggewas frezen
Deze voorbewerking kan worden uitgevoerd met een frees. Het voordeel van deze methode is dat het vanggewas verkleind wordt waardoor het snel verteerd kan worden. Een bijkomend voordeel kan zijn dat er al een eerste oppervlakkige grondbewerking plaatsvindt. Nadelen van deze methode zijn de kans op verslemping en de beperkte capaciteit.
Het vanggewas rollen of kneuzen
Deze voorbewerking kan worden uitgevoerd met een Cambridgerol, een messenroller of greencutter. Voordeel van deze methode is dat je capaciteit hebt, nadelen zijn dat deze methode vaak beperkt is tot de lichtere gronden en minder geschikt is voor grassen.
Het vanggewas bewerken met een schijveneg
Een schijveneg heeft een hoge capaciteit en kan het vanggewas licht inwerken. Nadelen zijn dat het gewas niet altijd goed verkleind wordt en dat dit vooral in massale vanggewassen tot minder goede resultaten leidt.
Mineralisatie na onderwerken
Nadat het gewas is ondergewerkt start de vertering. Deze vertering is goed voor het organisch stof gehalte van de bodem en er komt natuurlijk stikstof vrij dat door het vanggewas is opgeslagen. Bij het tijdig onderwerken kan de maisplant hier dan ook optimaal profiteren.
Geschreven door Hielke Ouderkerken