Gebreksverschijnselen herkennen in maïs

14 februari 2020

Voor een goede ontwikkeling heeft mais verschillende elementen zoals fosfaat, kalium en stikstof nodig.  Als een element niet voldoende beschikbaar is, laat de maisplant dit onder anderen zien in de bladeren.

Maar herkent u een gebrek? Laten we eerst bekijken hoe de bladeren van een gezonde maisplant er uitzien. Een gezonde maisplant heeft glanzende, donkergroene bladeren zoals hieronder.

blad gezonde mais

 

Maïs met fosfaatgebrek

blad fosfaatgebrek mais

Een fosfaatgebrek is te herkennen aan doffe, donkergroene tot paarse bladeren. De bladeren verkleuren vaak van buiten naar binnen langs de blad aderen. Door het omkrullen van de bladeren blijft de bladgroei beperkt. Fosfaat is nodig voor het stimuleren van de wortelgroei. Een goede wortelontwikkeling zorgt voor een goede opnamecapaciteit van water, elementen en voedingsstoffen.

Maïs met kaliumgebrek

blad kaliumgebrek mais

Een kaliumgebrek is te herkennen aan droge, gele bladeren. De bladeren verkleuren van buiten naar binnen. Kalium zorgt er onder anderen voor dat de fotosynthese, energievoorziening en waterhuishouding goed verloopt. Bij een gebrek aan kalium worden deze processen minder goed uitgevoerd.

Maïs met stikstofgebrek

blad stikstofgebrek mais

Een stikstofgebrek is te herkennen aan bladeren met een gele punt en geel midden. De verkleuring begint bij de punt en trekt dan naar het midden. Stikstof stimuleert onder anderen de celdeling en is nodig voor het aanmaken van bladgroen. Bladgroen is nodig voor fotosynthese, de energievoorziening van de plant. Een gebrek aan stikstof uit zich vaak in een plant ontwikkeling die achterblijft.

Maïs met magnesiumgebrek

blad magnesiumgebrek mais

Een magnesiumgebrek is te herkennen aan bladeren met gele strepen en de onderkant van het blad heeft vaak een rode verkleuring. Magnesium is net als stikstof een element dat nodig is voor de celdeling en het aanmaken van bladgroen.

Last van gebreksverschijnselen

Komt u in uw maisperceel een gebreksziekte tegen? Neem dan contact op met uw loonwerker of bemestingspecialist.

BUMA handel bv

menu