Terug naar alle blogartikelen
BUMA maisperceel

Gebreksverschijnselen herkennen in maïs

07 jun. 2024

Voor een goede ontwikkeling heeft mais verschillende elementen zoals fosfaat, kalium en stikstof nodig.  Als een element niet voldoende beschikbaar is, laat de maisplant dit onder anderen zien in de bladeren als gebreksverschijnselen.

Maar herken jij een gebrek? Laten we eerst bekijken hoe de bladeren van een gezonde maisplant er uitzien. Een gezonde maisplant heeft glanzende, donkergroene bladeren zoals hieronder.

BUMA blad gezonde mais

Maïs met fosfaat gebrek

BUMA blad fosfaatgebrek mais

Een fosfaatgebrek is te herkennen aan doffe, donkergroene tot paarse bladeren. De bladeren verkleuren vaak van buiten naar binnen langs de blad aderen. Door het omkrullen van de bladeren blijft de bladgroei beperkt. Fosfaat is nodig voor het stimuleren van de wortelgroei. Een goede wortelontwikkeling zorgt voor een goede opnamecapaciteit van water, elementen en voedingsstoffen.

Maïs met kalium gebrek

BUMA blad kaliumgebrek mais

Een kaliumgebrek is te herkennen aan droge, gele bladeren. De bladeren verkleuren van buiten naar binnen. Kalium zorgt er onder anderen voor dat de fotosynthese, energievoorziening en waterhuishouding goed verloopt. Bij een gebrek aan kalium worden deze processen minder goed uitgevoerd.

Maïs met stikstof gebrek

BUMA blad stikstofgebrek mais

Een stikstofgebrek is te herkennen aan bladeren met een gele punt en geel midden. De verkleuring begint bij de punt en trekt dan naar het midden. Stikstof stimuleert onder anderen de celdeling en is nodig voor het aanmaken van bladgroen. Bladgroen is nodig voor fotosynthese, de energievoorziening van de plant. Een gebrek aan stikstof uit zich vaak in een plant ontwikkeling die achterblijft.

Maïs met magnesium gebrek

BUMA blad magnesiumgebrek mais

Een magnesiumgebrek is te herkennen aan bladeren met gele strepen en de onderkant van het blad heeft vaak een rode verkleuring. Magnesium is net als stikstof een element dat nodig is voor de celdeling en het aanmaken van bladgroen.

Last van gebreksverschijnselen

Kom je in je maisperceel een gebreksziekte tegen? Neem dan contact op met je loonwerker of bemestingspecialist.

Geschreven door Hielke Ouderkerken