Terug naar alle blogartikelen
BUMA keerwanden plaatsen

Keerwanden plaatsen 3 punten waar je op moet letten

Keerwanden plaatsen 3 punten waar je op moet letten

06 mrt. 2023

Wanneer je een hoogteverschil of scheidingwand wilt maken met keerwanden, kun je vrij eenvoudig bij verschillende leveranciers prijzen opvragen. En als de situatie goed bereikbaar is dan is de prijs vaak inclusief plaatsen. De wanden worden dan rechtstreeks vanaf de vrachtwagen geplaatst. Voordat het werk klaar is moet er vaak nog het een en ander gebeuren. Hieronder staan 3 punten die zeker niet overgeslagen moeten worden.

#1 De ondergrond

De bodem moet genoeg draagkracht hebben. Op zandgrond is dit vaak geen probleem, maar op klei of veen is dit anders. In deze gevallen zal er grondverbetering moeten plaatsvinden. Grondverbetering kan door het aanbrengen van een gestabiliseerd zandbed of een puinfundering. Het zandbed of puinfundering wordt vaak groter gemaakt dan de benodigde oppervlakte. Dit om er zeker van te zijn dat de keerwanden stabiel staan.

#2 Het weer

Nadat de ondergrond gereed is kan het juiste zand voor de onderbaan worden aangebracht. Met een levelbak en een laser kunnen vakmensen vlot een goede onderbaan realiseren. Is er een kleine kans op regen, vorst of harde wind? Zorg er dan voor dat de zandbaan wordt afgedekt met bijvoorbeeld landbouwfolie. Hiermee voorkom je dat de wanden geplaatst worden op een verregende zandbaan en later verzakken. Of dat de wanden helemaal niet geplaatst kunnen worden, omdat de zandbaan te nat is.

#3 Aanvullen van keerwanden

Na het plaatsen van de keerwanden kan je ervoor kiezen om een grondwal aan te brengen. Let er hierbij op dat je dit aanvullen in lagen doet. Hiermee voorkom je dat de wanden een puntbelasting krijgen en scheuren door een kraanbak met grond die er tegenaan komt.