Terug naar alle blogartikelen
BUMA 3 praktische tips voor het inkuilen van najaarsgras

3 praktische tips voor het inkuilen van najaarsgras

26 sep. 2023

Najaarsgras is vaak onderschat in het verleden. Wij merken dat steeds meer bedrijven dit gras als een bron van eiwitrijk ruwvoer zien. Eiwit dat uit eigen ruwvoer kan worden gehaald, hoeft niet aangekocht te worden. Het vraagt wel om een zorgvuldige aanpak, met de juiste technieken en inkuilmiddelen. Dan kun je ervoor zorgen dat een najaarskuil een eiwitbron van van kwaliteit wordt en blijft. We hebben een paar praktische tips op een rij gezet.

Najaar

Als de zomer voorbij is en de herfst zijn intrede doet, is het tijd om de laatste grassneden te maaien. Er was een tijd dat najaarsgras voornamelijk als ruwvoer voor jongvee werd gebruikt of dat je zelfs twijfelde of het de moeite waard was om te oogsten. Dit gras, dat vroeger dus vaak als minder waardevol werd beschouwd, is nu een belangrijke bron van ruwvoer voor onder andere melkvee.

Inkuilen najaarsgras

Bij het inkuilen van najaarsgras zijn er een paar praktische stappen die nodig zijn om het gras met voldoende kwaliteit kan worden ingekuild.

#1 Juiste maaimoment

Zorg ervoor dat het gras niet te lang wordt. Lang gras kan schimmels ontwikkelen omdat de wind er niet goed doorheen kan blazen.

#2 Maai niet te kort

Maai het gras niet te kort. Kort maaien kan zorgen voor meer mest en grond in het gras. Hierdoor neemt het ruw-asgehalte toe, wat de kwaliteit van de kuil vermindert.

#3 Snelle en goede conservering

Najaarsgras bevat veel eiwitten, weinig suiker en vaak meer water. Dit maakt het conserveringsproces lastig. Om de pH-waarde snel te verlagen en de conservering op gang te brengen is het gebruik van een toevoegmiddel zoals Pioneer 1188 aan te raden. Want elke dag dat een kuil niet stabiel is, gaat er voederwaarde verloren.

Start van een productieve winterperiode

Door het toepassen van een toevoegmiddel zoals 1188 in najaarsgras kun je eiwitrijk najaarsgras omzetten in smakelijk voer. Een goede start voor een productieve winterperiode.