Muizenplaag bestrijden met water

20 mei 2020

In 2014/2015 was er in Friesland al sprake van een muizenplaag. In dat jaar zijn de meeste boeren helaas te laat gestart met het bestrijden. Dit jaar is er niet alleen in Friesland sprake van een muizenplaag, maar ook in andere provincies krijgen boeren te maken met de kleine knagers.  Veel boeren in Friesland wisten gelukkig nog goed wat de kenmerken van een muizenplaag waren en starten deze keer vroeg met het bestrijden.

De methode

Dé methode om de muizen op grote schaal te bestrijden is het onder water zetten van een perceel. De muizen verdrinken dan in hun holen. De muizen die boven de grond komen verdrinken door uitputting of vallen ten prooi aan meeuwen en roofvogels. Het onder water zetten of bevloeien van het land gebeurd met bemalingspompen. Deze pompen brengen door grote slangen het water over het perceel. Hoe dit gaat kunt u in deze video zien.

De slangen

In 2015 was er 1 type slang beschikbaar, de bevloeiingsslang van bisonyl. Op dit moment zijn er meerdere typen slangen op de markt. Voor al deze slangen gelden de volgende aandachtpunten.

  • Rol de slangen volledig uit voordat de pomp wordt aangezet
  • Gebruik de slangen alleen horizontaal
  • De slangen zijn niet geschikt om over een talud te pompen

Hieronder staan de meest voorkomende slangen voor het bestrijden van muizen.

De worteldoek slang

Deze slang wordt gemaakt van geotextiel of anti worteldoek. Het doek wordt aan elkaar genaaid waardoor een slang ontstaat. Het voordeel van deze slang is dat hij zweet. Worteldoek bestaat uit geweven draden. Door de druk van het water komt er een kleine ruimte tussen de draden waar het water doorheen kan. Hierdoor kan de worteldoek slang bijna over zijn volledige lengte een stuk van het perceel onder water zetten. In de praktijk blijkt dit niet altijd te lukken, omdat de slang het eerste stuk teveel water verliest.

De BK slang

Deze slang wordt gemaakt van een gewapend HDPE zeil. Het is te vergelijken met het bouwkleed wat wordt gebruikt om een stapel hout of een bult zand af te dekken. Dit zeil wordt net als de worteldoek slang aan elkaar genaaid. Deze slang zweet niet, maar is een voordelig en lichter alternatief voor de bisonyl bevloeiingsslang.

De bisonyl slang

Deze slang wordt gemaakt van bisonyl zeil. Dit is hetzelfde zeil dat gebruikt wordt voor vrachtwagentrailers. Dit zeil wordt aan elkaar “gelast” waardoor een sterke verbinding ontstaat. Dit is de meest robuuste slang die er beschikbaar is.

Vastmaken van de slang

De meeste bemalingspompen zijn voorzien van een uitloop van 315 mm of 400 mm. De slang wordt circa een meter om de uitloop geschoven en vastgezet met een klemband of een spanband. Een slang met een diameter van 400 mm kan op deze manier ook om een uitloop van 315 worden vastgezet.
bevloeiingsslang aan pomp

Praktische tips 

De lengte van de slangen is in principe beperkt tot 100 meter. Langere bevloeiingsslangen zijn wel mogelijk, maar deze zijn door het eigen gewicht vaak niet meer handelbaar bij het verplaatsen.

Bij langere percelen wordt steeds vaker gekozen voor kleinere slangen die onderling gekoppeld worden. Het koppelen van een bevloeiingsslang gebeurd met een stuk pvc buis of door de nieuwe slang een aantal meter om de aanvoerende slang heen te schuiven. Als we uitgaan van een perceel van circa 200 meter dan kan er met 3 slangen van 50 meter worden gewerkt. Zodra het achterste deel van het perceel voldoende water heeft, verwijderd u de laatste slang. Daarna zet u de pomp weer aan en kunt u het tweede deel van het perceel onder water zetten.

Sommige gebruikers kiezen er tegenwoordig voor om zelf gaten te maken in de bevloeiingsslang. De extra gaten worden gemaakt door met een scherpe, stalen buis met een doorsnede van 20 mm door de slang te prikken (plaats wel een stuk hout onder de slang). Mocht u dit willen doen dan is dit op eigen risico. Maak geen gaten met een mes, dit leidt vaak tot scheuren van de slang.

BUMA bevloeiingsslang geotextiel met gaten

Bevloeiingsslang kopen

Heeft u een bemalingspomp gekocht maar nog geen bevloeiingsslang. Of wilt u meer informatie over de bevloeiingsslangen. Neem dan contact op met BUMA handel op 0514-571826 of kijk hier naar de beschikbare bisonyl slangen

BUMA handel bv

menu