Terug naar alle blogartikelen
BUMA kruidendossier smalle weegbree #1

Kruidendossier – Smalle weegbree

01 nov. 2022

Kenmerken smalle weegbree

  • vaste plant
  • tot 50 cm hoog
  • droogte tolerant
  • goede verteerbaarheid
  • positieve bijdrage gezondheid vee
  • zaaiadvies 1 – 2 kg/ha
De afgelopen jaren is de vraag naar kruidenrijke of soortenrijke grasmengsels groter geworden. Smalle weegbree is een van de kruiden die hier vaak voor wordt gebruikt. Zowel in kruidenmengsels als enkelvoudig.

Uitgebreide omschrijving

Smalle weegbree is een vaste, mineraalrijke plant, die snel kiemt. De plant kan tot wel 50 cm hoog worden. Het wortelstelsel is net onder het maaiveld vrij smal. Vanaf circa 20 cm diepte begint het wortelstelsel zich uit te breiden, zowel in de breedte als in de diepte. De soort kan een diepte bereiken van 60 tot 80 cm. Droge omstandigheden leveren dan ook geen probleem op. Van mei tot september is de plant te eenvoudig te herkennen aan de onderstaande, karakteristieke bloeiwijze. BUMA kruidendossier smalle weegbree In Nieuw-Zeeland wordt smalle weegbree al jaren ingezaaid in grasland. Onder anderen voor de productie tijdens drogere periodes, de goede verteerbaarheid en de positieve bijdrage aan de eiwitbenutting en de gezondheid van het vee.

Zaaiadvies

Smalle weegbree zit als component in veel kruidenrijke mengsels, zoals het mengsel “Graslandkruiden”. Bij dit soort mengsels staat het zaaiadvies op de verpakking. Het zaad van de smalle weegbree is bij BUMA handel ook los verkrijgbaar. Het zaaiadvies voor enkelvoudig zaaien is 1 – 2 kg/ha. Zaaien kan tegelijk met het grasmengsel.

Andere kruiden

Benieuwd naar de eigenschappen van andere kruiden? Lees meer praktische informatie: Geschreven door Hielke Ouderkerken