Terug naar alle blogartikelen
BUMA waterslang met GEKA koppeling

Wat is een GEKA koppeling

28 mei. 2019

Een GEKA koppeling wordt ook wel GK- of klauwkoppeling genoemd. Deze messing koppeling wordt door professionals vaak gebruikt bij het koppelen van bijvoorbeeld de Alfaflex waterslangen tot een diameter van 1 1/2” of 40 mm. Ook particulieren die bijvoorbeeld de tuin beregenen met een waterpomp kiezen steeds vaker voor deze simpele koppeling. 

Nokafstand is gelijk

De nokafstand tussen de klauwen is bij alle GEKA koppelingen gelijk. Hierdoor kunnen de verschillende koppelingen onderling eenvoudig gecombineerd worden. Een GEKA met een tule van 3/4” kan dus zonder probleem worden gekoppeld met een GEKA met tule van 1”. Bij het aansluiten van een slang op een kleine waterpomp zijn geen verlopen meer nodig. Een GEKA met 1” buitendraad in de pomp en er kan een GEKA met een 3/4” tule op worden gezet.

Eenvoudig koppelen

Voor het koppelen van GEKA’s is geen gereedschap nodig. Het is tegen elkaar zetten, licht drukken, draaien en de koppelingen zitten vast. Het koppelen is met de hand uit te voeren. Het ontkoppelen werkt op dezelfde eenvoudige manier, licht drukken, draaien en uit elkaar halen.

Soorten GEKA koppelingen

Hieronder staat een overzicht van de meest gebruikte GEKA koppelingen. In vergelijking met bijvoorbeeld Storz koppelingen is het aantal GEKA koppelingen beperkt. De meeste GEKA koppelingen zullen wel bekend zijn. Er zijn echter een paar specifieke koppelingen die in de praktijk tijdwinst of gemak op kunnen leveren, maar deze zijn niet bij iedereen bekend.

GEKA met slangpilaar

GEKA met koppeling

De koppeling die bij de meeste mensen wel bekend is. De tule is in verschillende diameters beschikbaar en hangt af van de inwendige diameter van de slang. Om ervoor te zorgen dat de slangklem goed blijft zitten is de tule geprofileerd. De tule zit vast aan de koppeling, de slang zal dus bij het koppelen meedraaien.

GEKA met nastelbare tule

  GEKA koppeling nastelbaar

Dit type GEKA koppeling heeft een wartel waarmee de koppeling nog strakker tegen elkaar aan gedraaid kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden wanneer een koppeling voortdurend losraakt.

GEKA met draaibare tule

GEKA met draaibare tule

Deze GEKA lost het probleem van de meedraaiende slang op. De geprofileerde tule kan draaien ten opzichte van de kop. Bij het koppelen van een slang zal dus alleen de kop draaien en niet de slang zelf. Vooral bij stuggere aanzuigslangen kan dit een voordeel zijn.

GEKA met binnendraad

GEKA met binnendraad

Deze koppeling met binnendraad kan gebruik worden om een aansluiting te maken op een ander type koppeling, zoals Storz, met een buitendraad. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn bij een aanvoerslang van 3” die voorzien is van Storz koppelingen.

GEKA met buitendraad

GEKA met buitendraad

Deze GEKA met buitendraad biedt dezelfde mogelijkheden als de binnendraad uitvoering. Dit type wordt vaak gebruikt bij waterpompen, omdat deze vaak zijn voorzien van een binnendraad aansluiting.

GEKA driewegstuk

Met dit driewegstuk is het mogelijk om een aanvoerleiding te splitsen. Let op bij het koppelen van het driewegstuk. Zorg ervoor dat de aanvoerleiding op de juiste zijde wordt gekoppeld. Gebeurd dit niet dan zal de waterstroom niet gelijk worden verdeeld.

GEKA straalpijp

BUMA straalpijp

Deze messing straalpijp is voorzien van een GEKA aansluiting. Hierdoor kan van iedere willekeurige slang met GEKA koppelingen een sproeislang worden gemaakt. Door het draaien van de kop kan de waterstraal worden aangepast.

GEKA straalpijp met tule

BUMA straalpijp met tule

Deze messing straalpijp is voorzien van een tule. Wanneer altijd dezelfde slang wordt gebruikt voor het sproeien kan worden gekozen voor dit type. Ook voor deze straalpijp geldt dat door het draaien van de kop de waterstraal kan worden veranderd.

Slijtage

GEKA koppelingen zijn uitgevoerd in degelijk messing. Hierdoor gaan ze lang mee. Mochten er problemen zijn dan ligt dit vaak aan het rubber in de koppeling. Dit rubber kan door uitdroging en gebruik gaan scheuren waardoor lekkages ontstaan. Omdat dit een bekende slijtage is zijn er ook losse rubbers voor GEKA koppelingen verkrijgbaar.

Tot slot

De GEKA koppeling die u kunt kopen in onze webshop, is een prima koppeling voor de kleine diameters waterslangen of het maken van een aansluiting op een waterpomp. Het assortiment is enigszins beperkt, ten opzichte van andere soorten koppelingen, maar voldoende voor het toepassingsgebied. Voor de grotere diameters waterslangen zijn de Bauer, Perrot of Italiaanse koppelingen geschikter. De universele Storz koppeling is ook a;tijd geschikt.

Geschreven door Hielke Ouderkerken