Terug naar alle blogartikelen
BUMA Italiaans

Hoe weet ik of het een Bauer, Perrot of Italiaanse koppeling is?

13 feb. 2024

“Welk type koppeling had ik ook al weer op die waterslang?” In de agrarische sector wordt voor het koppelen van slangen gebruik gemaakt van verschillende koppelingssystemen. Een Storz koppeling of Kamlok koppeling is vrij herkenbaar. Het wordt een ander verhaal wanneer er sprake is van een Bauer, Perrot of Italiaanse koppeling. Deze koppelsystemen werken allemaal met vader- en moederdelen. Op het eerste gezicht lijken ze allemaal op elkaar. Ze zijn echter niet onderling uitwisselbaar.

Wat ook nog eens voor extra verwarring kan zorgen is het verschil in uitvoering van het vaderdeel en moederdeel van de verschillende soorten. “Het is een stalen koppeling met haken” geeft dus niet veel duidelijkheid. “Hoe weet ik dan welke koppeling het is?” Het verkeerd bestellen van koppelingen levert onnodig tijdverlies en irritatie op. Er zijn een paar simpele tips waarmee snel kan worden bepaald of het een moeder- of vaderdeel is en of het een Bauer, Perrot of Italiaanse koppeling is.

Wat is het moederdeel?

De algemene opvatting is dat het moederdeel altijd is voorzien van haken. Dit is echter niet het geval. Bij Bauer is het moederdeel bijvoorbeeld niet voorzien van haken. De regel die wel altijd opgaat is dat het moederdeel is voorzien van een rubber ring.

Welk soort koppeling is het?

Nu we weten wat het moederdeel is moet het soort koppeling nog worden bepaald. Elke soort heeft een aantal specifieke punten waaraan hij is te herkennen.

Kenmerken Italiaanse koppeling

BUMA Italiaans

Bij dit type is het moederdeel voorzien van haken die aan de koppeling vast zitten. Aan elke zijde zijn de haken recht en ze hebben een tussenruimte. Het vaderdeel is voorzien van een losse ring.

Kenmerken Bauer

BUMA Bauer

Het moederdeel van de Bauer koppeling is niet voorzien van haken. De kop lijkt veel op het Italiaanse systeem, maar heeft dus geen haken. Het Bauer vaderdeel is voorzien van een losse ring met haken. Aan elke zijde zijn deze haken recht, maar ze hebben een dwarsstuk waardoor ze aan elkaar zitten. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden met Bauer koppelingen

Kenmerken Perrot

BUMA Perrot

Bij het Perrot systeem bestaat het vaderdeel uit 1 deel. Het moederdeel is voorzien van haken. Deze haken zitten aan een stalen ring die aan koppeling vast zit. Aan elke zijde zijn de haken naar elkaar toe gebogen.

Bestellen

Wanneer duidelijk is wat er besteld moet worden, kan het nog misgaan bij het bestellen. Niet alle leveranciers en fabrikanten gebruiken namelijk dezelfde schrijfwijze. Is een KKV nu een Vaderdeel of een Vrouwdeel? En een KKM een Moederdeel of een Mandeel? Het is dus verstandig om tijdens het bestellen te controleren of de afbeelding overeenkomt met de schrijfwijze die zelf wordt gebruikt.

Geschreven door Hielke Ouderkerken