Terug naar alle blogartikelen
BUMA kruidendossier cichorei bladtype

Kruidendossier – Cichorei (bladtype)

08 nov. 2022
Kenmerken cichorei
  • vaste plant
  • tot 50 cm hoog
  • droogtetolerant
  • hoge productiviteit
  • positieve bijdrage aan de voederwaarde
  • zaaiadvies 1 – 2 kg/ha
Cichorei is een van de kruiden die vaak in kruidenrijke mengsels wordt gebruikt. Hiervoor wordt altijd een cichorei van het bladtype voor gebruikt. Dit type is, zoals de naam al zegt, anders dan de cichorei die in bloemenmengsels wordt gebruikt.

Uitgebreide omschrijving

Cichorei is een voedzame en mineraalrijke plant die het op alle grondsoorten goed kan doen. De plant kan tot wel 50 cm hoog worden. De plant heeft een penwortel. De penwortel kan dieptes tot wel enkele meters onder het maaiveld bereiken. Hierdoor is de plant in staat om extreme omstandigheden zoals droogte of onder water staan te overleven. Cichorei is in Nieuw Zeeland in veel graspercelen een vaste component. De plant heeft een hoge productiviteit, is smakelijk en levert ook een bijdrage aan de voederwaarde. Cichorei heeft ook een preventieve werking op interne parasieten zoals maagdarmwormen.

Zaaiadvies

Voor het gebruik in graspercelen adviseren wij altijd een cichorei van het bladtype. Dit type is ook geschikt om te beweiden. Het kan tegelijk worden gezaaid met een grasmengsel. Zaaien kan van maart tot en met mei en van augustus tot en met oktober. Het zaaiadvies is dan 1 – 2 kg/ha. Voor een monocultuur is het zaaiadvies 10 kg/ha.

Andere kruiden

Benieuwd naar de eigenschappen van andere kruiden? Lees meer praktische informatie: Geschreven door Hielke Ouderkerken