Terug naar alle blogartikelen
BUMA 7 tips voor het lijmen van PVC

7 tips voor het lijmen van PVC

05 apr. 2019

Wanneer u PVC aan elkaar wilt vastmaken wilt u in de meeste gevallen tegelijkertijd een goede en solide verbinding tot stand brengen. Een duurzame verbinding. Vast moet ook vast blijven. En niet meer losraken of gaan lekken. Vooral wanneer die verbinding onder de grond zal verdwijnen of op een andere manier aan het oog onttrokken zal worden en in de toekomst moeilijk te bereiken zal zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan afvoerleidingen, binnen- en buitenriolering en drinkwaterleiding. Of het nu gaat om vrij verval leidingen of drukleidingen. In dit blog kunt u lezen waar u aan zou moeten denken als u PVC lijm in een webshop gaat kopen en bovendien zijn een aantal goed bruikbare tips te lezen. Wilt u meer weten over welke klasse PVC buis u kunt gebruiken voor uw project? Lees dan ook onze blog over welke klasse PVC buis u moet gebruiken.

Omstandigheden

Ga vooral niet lijmen bij temperaturen onder 5 °C en bewaar de lijm te allen tijde vorstvrij. De verwerkingstijd is, afhankelijk van de hoeveelheid lijm en de temperatuur, ongeveer 30 seconden. Ook geldt de regel: Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de verwerkingstijd.

Schoon werken is het begin

Maak de uiteinden van de te verlijmen buizen en fittingen schoon zodat er geen vuil meer op zit. Zorg ook dat de delen, de buizen en de moffen, droog en condensvrij zijn. Condensvorming kan ontstaan doordat het materiaal afkoelt door verdamping van de reiniger, of door temperatuurverschil tussen de buis, het hulpstuk en de omgeving.

Werkwijze

Nadat u de buis op de juiste lengte en haaks (!) hebt afgekort met een PVC zaag, verwijdert u bramen en andere eventuele oneffenheden die ontstaan zijn tijdens of door het zagen. Met speciaal aanschuingereedschap de buizen aanschuinen zal het opstropen van de lijm voorkomen. De lijm zal beter verdeeld worden, het wegschrapen van lijm wordt voorkomen en het monteren zal makkelijker worden. Voor het maken van een perfecte PVC lijmverbinding heeft u natuurlijk de juiste materialen nodig. Vooral bij het verlijmen van drukbuizen moet de buis worden afgeschuind over minimaal 10% van de wanddikte onder een hoek van 10° tot 15°. Markeer met afplakband de insteekdiepte zodat u later overtollige lijm makkelijk zult kunnen verwijderen.

Gebruik de juiste reiniger

De juiste reiniger maakt PVC plastisch, maakt het week. De lijm zal hierdoor goed in het oppervlak dringen. Het is ook belangrijk de reiniger aan te brengen met schone, niet pluizende doeken, zo voorkomt u verontreiniging in de verbinding. Het reinigingsmiddel doet meer dan alleen maar schoonmaken en ontvetten. Het dringt in het PVC binnen waardoor het PVC opzwelt en de te verlijmen oppervlakken zacht en week worden. De vloeibare lijm zal beter doordringen in het PVC wanneer de delen eerst goed worden voorbewerkt met de reiniger.

Werk snel

Indien u voldoende lijm op de buis en weinig lijm in de mof smeert, zult u voorkomen dat het teveel aan lijm in de mof de buis wordt ingeduwd. Maar gebruik wel voldoende PVC lijm en strijk het goed in. Zorg dat de lijm niet opgedroogd is voordat de verbinding tot stand wordt gebracht. Het is aan te raden varkensharen kwasten te gebruiken want kwasten met kunststof haren lossen op in lijm en zijn om die reden snel onbruikbaar. Overtollige lijm kunt u het best direct verwijderen. Door het oplossend vermogen van de lijm kan een teveel aan lijm of achtergebleven lijmresten de verbinding schaden. Bij grote diameters in drukleidingsystemen werkt men bij voorkeur met z’n tweeën om spie (de buis) en mof gelijktijdig in te kunnen smeren.

De juiste droogtijd

Schuif spie en mof, buis en fitting, zoveel mogelijk in één beweging in elkaar terwijl de lijm nog nat is. Op deze manier zal het tijdens het inschuiven niet de kans krijgen om te hechten. Dit gebeurt vooral in een warme omgeving. Bij grote diameters kan het nodig zijn speciaal gereedschap te gebruiken waarmee de buis in één vloeiende beweging kan worden ingeschoven. Het is verstandig de lijm lang genoeg de kans te geven om te laten drogen. De droogtijd is afhankelijk van de diameter, de omgevingstemperatuur en de passing (dat is de eventuele speling tussen de twee delen). Het is bovendien beter een te snelle belasting te voorkomen. Als de lijm niet goed gedroogd is zou er namelijk lekkage kunnen ontstaan. De buis goed ventileren is een aanrader. Houd een uur per bar wachttijd aan, met een minimum van 1 uur.

Controle

Haal overtollige lijm direct na het lijmen weg en controleer de verbinding terdege. Indien er geen overtollige lijm is te ontdekken, kunt u er van uit gaan dat er te weinig lijm gebruikt is. Eigenlijk zou rondom de buis bij de verbinding een randje lijm zichtbaar moeten zijn. Mocht het niet lukken de buis tot de stootrand te drukken, is het beter om de verbinding uit te zagen en een nieuwe verbinding te maken.

Tot slot

Het lijkt vaak zo eenvoudig, maar zoals u heeft kunnen lezen komt er nogal wat kijken bij het maken van een goede lijmverbinding. Mocht u aan de slag willen dan kunt u op onze site PVC buizen en hulpstukken en natuurlijk PVC lijm bestellen.