Terug naar alle blogartikelen
BUMA welke klasse PVC buis moet ik gebruiken

Welke klasse PVC buis moet ik gebruiken?

18 okt. 2018

PVC buizen voor een vrijverval toepassing zijn leverbaar in verschillende klassen. De klasse staat vrijwel altijd op de PVC buis gedrukt. Aan het cijfer achter de aanduiding SN is te zien in welke klasse de buis valt. Vaak wordt in een bestek of bouwtekening al aangegeven welke klasse PVC buis gebruikt moet worden. Maar wat als dit niet bekend is. We krijgen bij BUMA handel dan ook regelmatig de vraag: “Welke klasse PVC buis moet ik gebruiken?”

Om de klasse te bepalen kunnen de volgende vuistregels worden gebruikt.

  • SN2 voor waterafvoer in situaties zonder verkeersbelasting
  • SN4 voor binnenriolering en riolering rondom een gebouw
  • SN8 voor riolering met verkeersbelasting en onder beton

Dit zijn vuistregels, waarmee een goede inschatting kan worden gemaakt. Het blijft natuurlijk altijd zaak om gezond verstand te gebruiken.

Geschiedenis

In de praktijk wordt vaak nog gesproken over klasse 41 en klasse 34. Deze klassen komen nog uit de beginjaren van PVC. De eerste PVC buizen waren volwandige buizen. Deze buizen kregen hun klasse op basis van de verhouding diameter/wanddikte. Op basis van deze verhouding werd bepaald of een buis klasse 51, klasse 41 of klasse 34 was. Dit is dan ook een van de redenen waarom nog vaak gevraagd wordt naar de wanddikte van de buis. Door nieuwe technieken werd het mogelijk om buizen te maken met meerdere lagen. Hierdoor ging de verhouding diameter/wanddikte niet meer op en was er een nieuwe aanduiding nodig. De druk in kN/m² die nodig is om een kunststof buis 3% te vervormen (op de binnendiameter) werd de basis voor de nieuwe standaard. Praktisch gezien betekent dit dat een SN8 buis 3% vervormt bij 8 kN/m², een SN4 buis bij 4 kN/m² en een SN2 buis 3% vervormt bij 2 kN/m².

SN aanduiding

Op PVC buizen staat naast de productiedatum en de diameter vaak de aanduiding SN. Deze afkorting staat voor Stiffness Nominal (ringstijfheid). Afhankelijk van het type PVC buis wordt hier een 2, 4 of 8 achter gezet. Hierdoor is het voor de eindgebruiker dus altijd duidelijk met wat voor klasse buis wordt gewerkt. Deze standaard is Europees vastgelegd in een NEN norm. Omdat een groot deel van de PVC buizen onder KOMO worden geproduceerd, kan eigenlijk worden gezegd dat een SN 4 buis van fabrikant A, dezelfde sterkte heeft als een SN 4 buis van fabrikant B.

Toepassing SN 2 buis

SN 2 buis wordt in de praktijk ook vaak landbouwbuis, recycle buis of scrap buis genoemd. Dit is niet correct. Een SN 2 buis voldoet aan de standaard. Voor een landbouwbuis of scrap buis is geen standaard. Bij deze buizen wordt dan ook vaak met de “oude” aanduiding wanddikte gewerkt. SN 2 buis is geschikt voor onbelaste toepassingen zoals hemelwaterafvoer langs een gebouw of door een tuin. In de praktijk wordt deze buis vanwege de voordelige prijsstelling ook wel voor andere toepassingen met verkeersbelasting gebruikt. Hoewel dit in veel gevallen goed gaat, blijft er natuurlijk wel een zeker risico aanwezig.

Toepassing SN 4 buis

SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.

Toepassing SN 8 buis

SN 8 buis wordt ook als rioleringsbuis gebruikt. Deze klasse wordt in de riolering gebruikt vanaf de erfscheidingsput naar de rioolwaterafvoer. Omdat de SN 8 buis een van de sterkere PVC buizen is wordt deze ook vaak gebruikt op plekken waar men later niet meer bij kan, zoals bijvoorbeeld onder een betonvloer.

Achtergrond

Zoals in het begin al verteld zijn er een aantal vuistregels waarmee een goede inschatting over de PVC klasse kan worden gemaakt. Met deze regels en de extra achtergrondinformatie weet u in ieder geval waar u rekening mee kunt houden. Want in sommige gevallen zal ook het beschikbare budget een rol spelen. In de webshop van BUMA handel kunt u kijken wat de mogelijkheden zijn.

Geschreven door Hielke Ouderkerken