Zaaien voor brons
“We zaaien 5 hectare in met een eiwitgewas en bloemenmengsels in de akkerranden, anders komen we niet eens in brons. En als je niet in brons komt, krijg je niet zoveel GLB eco-premie meer.” Aan het woord is Jaap Hoeksma, melkveehouder in Westergeest.
“We hadden luzerne gezaaid, maar alles is opgevreten door de ganzen. Vanwege het GLB moet er weer een eiwitgewas in, dus we gaan nu voor klavers.” Ook door het grasland worden klavers gezaaid. Een nieuwe teelt voor de melkveehouder. “We hebben rode en witte klavers door het graszaad heen gemengd, maar er is begin juni nog niet veel van te zien.” De melkveehouder maakt zich nog niet te druk: “De loonwerker heeft al gezegd dat dat later kan komen.”
Deel grasland in rotatie
Naast gras- en maïsteelt verhuren Jaap en zijn broer een deel van hun land, daarop worden aardappelen geteeld. Een deel van het grasland zit dus in de rotatie: om de paar jaar wordt het land ingezet voor aardappelen of maïs. De percelen die niet roteren bestaan uit blijvend grasland, die zijn nu ongeveer 10 jaar oud. “Als het gras goed is en er hoeven geen maïs of aardappelen in, dan laten we het zo,” legt Jaap uit. Ook onder het motto ‘wat goed is moet je niet willen veranderen’, zaait de melkveehouder al jaren hetzelfde: Turbo Tetra Subliem uit de Advanta-lijn van BUMA handel en dat bevalt prima.
In bedrijf
Samen met zijn broer houdt Jaap zo’n 360 koeien plus bijbehorend jongvee op de kleigrond in Westergeest. Ze hebben 200 hectare bij het bedrijf, waarvan op dit moment ruim tweederde grasland. Ook het rantsoen bestaat hoofdzakelijk uit gras, de verhouding met maïs is ongeveer 80/20. “Wij vinden het belangrijk dat het ruwvoer smakelijk is, daar geven de koeien meer melk van,” zegt Jaap. In de mengwagen wordt daarom bierbostel, tarwegist en perspulp toegevoegd. Weiden doen de melkkoeien niet, alleen het jongvee gaat naar buiten.
Zo lang mogelijk in derogatie
Hoeksma vindt het lastig om vooruit te kijken. “Over vijf jaar kan er weer van alles veranderd zijn, dat weten we nu nog niet. We blijven in ieder geval zo lang mogelijk in de derogatie zitten. Anders kan ik de mest niet kwijt.” De melkveehouder ziet de norm van 170 kg stikstof aan dierlijke mest per hectare niet zitten. “Dat is niet veel meer. Dan moet er sowieso meer kunstmest op. Maar wie weet, verruimen ze de norm binnenkort nog.”
Dit interview is in juli 2024 gepubliceerd in de dealerkatern van de Rantsoenupdate van Limagrain Nederland.