Terug naar alle blogartikelen
BUMA RemDry systeem

Wat te doen: afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen

22 mrt. 2022

Iedereen die met gewasbeschermingsmiddelen werkt heeft tijdens het schoonspuiten of spoelen van de spuitinstallatie te maken met afvalwater. Als dit water op het erf terecht komt is er een grote kans dat het bij de eerstvolgende regenbui via afspoeling in het oppervlaktewater terecht komt. De waterkwaliteit wordt hier niet beter van waardoor er steeds meer aandacht voor deze zogenaamde puntemissies is. Er zijn mogelijkheden om afvalwater dat verontreinigd is met gewasbeschermingsmiddelen te zuiveren. Dit kan biologisch met behulp van organische stof en bacteriën of op basis van verdamping en indroging door zon en wind. Voor beide methoden zijn er schaalbare systemen op de markt. Voor bedrijven die geen grote hoeveelheid met gewasbeschermingsmiddelen verontreinigd afvalwater hebben is het RemDry systeem een oplossing.

Remdry systeem

Het RemDry systeem werkt op basis van indroging en verdamping. Het systeem bestaat uit een achthoekige tank van 6 m2, met een puntdak van polycarbonaat. De vorm en constructie zorgen ervoor dat er optimaal wordt geprofiteerd van de warmte van de zon voor de verdamping van het afvalwater en de wind om de waterdamp op te nemen. BUMA RemDry stroomschema

Werking RemDry systeem

Nadat het afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen in de Remdry is gepompt zal het verdampingsproces beginnen. Een zonnige en winderige plaats zal dit proces versnellen. Onder de ideale omstandigheden verdampt 1 RemDry systeem circa 2500 liter afvalwater per jaar. Na verdamping zal er een residu van de gewasbeschermingsmiddelen achterblijven op de zwarte liner in de tank. Deze liner kan na ca. 2 jaar gebruik worden afgevoerd naar een erkende verwerker. Na het monteren van een nieuwe PP liner is het systeem weer klaar voor gebruik.

Montage tank RemDry

Een RemDry kan het beste op een schone, vlakke, verharde ondergrond worden opgebouwd. Let er ook op dat er een veilige afstand is tot huizen (30 meter), oppervlaktewater (25 meter) en werkplekken (10 meter). Na het neerleggen van het vliesdoek wordt gestart met de montage van de 8 tankdelen. Nadat alle wandplaten aan elkaar zijn bevestigd kunnen de flexibele isolatieplaten langs de zijkanten en op de bodem worden gelegd. Op de isolatie komt daarna een PVC liner die rondom zowel met bouten als met montagestrips aan de zijkant van de tankwand wordt vastgemaakt. Op de PVC liner wordt de zwarte PP liner aangebracht. Deze zwarte liner zal op termijn vol zitten met residu en weer verwijderd moeten worden. Daarom is wordt deze liner met klemstrippen aan de tank vastgemaakt. Na montage van de niveaumeter en de RVS roosters in de wandpanelen kan worden begonnen met de dakconstructie.

Montage dak RemDry

De montage van het puntdak gebeurd naast de tank. Nadat de RVS “schoorsteen” van het puntdak met een tijdelijke constructie op hoogte is gebracht kunnen 3 RVS dragers worden gemonteerd. Deze vormen samen de eerste 2 vakken van het puntdak. De dragers worden onderling met elkaar verbonden door gepoedercoate gordingen en daarna voorzien van een transparante polycarbonaat plaat. Een afdekprofiel zorgt ervoor dat de platen onderling waterdicht verbonden zijn. Daarna kunnen de volgende vakken op dezelfde manier worden gemonteerd. Er zijn 2 afwijkende transparante dakplaten. Deze worden gebruikt voor het dakdeel dat boven het inlaatpunt komt. Wacht nog met het plaatsen van de laatste polycarbonaat plaat! De “schoorsteen” van het puntdak wordt voorzien van een gewapende, transparante afdekhoes en een afdekkap. Het puntdak kan daarna met 3 mensen worden opgetild. Zorg ervoor dat het dakdeel met de 2 afwijkende platen boven het inlaatpunt komt. Nadat het puntdak aan de stalen tank is bevestigd kan de waterinlaat worden gemonteerd en is het RemDry systeem klaar voor gebruik.

Voordelen RemDry

Heeft u bedrijf geen grote hoeveelheid met gewasbeschermingsmiddelen verontreinigd afvalwater? En bent u op zoek naar een flexibel en voordelig systeem? Dan is het RemDry systeem een goede oplossing. Het RemDry systeem is:

Neem voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave contact op met BUMA handel. Wij adviseren je wel om voor aanschaf dit systeem voor te leggen aan de bevoegde overheidsinstantie.

Heb je veel afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen? Dan is het Phytobac systeem mogelijk ook een optie.

Geschreven door Hielke Ouderkerken