Wat is reparatieasfalt?
De laatste tijd zien wij bij BUMA handel de vraag naar reparatieasfalt toenemen. In het begin kwam de vraag vooral bij gemeenten en aannemers vandaan. Tegenwoordig gebruiken ook hoveniers en loonwerkers het regelmatig. Maar wat is reparatieasfalt?
Reparatieasfalt (of koudasfalt) is een asfaltmengsel van bitumen, zand, granulaat en een vulstof. Dit mengsel kan door speciale toeslagstoffen koud worden verwerkt. Dit betekent dat het snel kan worden aangebracht en eigenlijk direct na verwerking geschikt is voor gebruik.
Samenstelling
Reparatieasfalt bestaat uit bitumen en granulaat met een gradatie van 0 tot 6 mm. Door een aantal toeslagstoffen verhard het materiaal onder invloed van “mechanische” verdichting met een stamper. Het materiaal zit kant en klaar in een emmer van 25 kg. Voor een optimale werking is vorstvrij opslaan van groot belang.
Verwerking
Voordat het materiaal kan worden gebruikt moet de ondergrond worden gecontroleerd. Deze moet stevig en schoon zijn. Een stevige ondergrond voorkomt dat het reparatieasfalt in de grond wordt weggedrukt, zodat er weer een gat ontstaat. Een schone ondergrond zorgt voor een optimale hechting. Voor een nog betere hechting kan een bitumen kleef primer worden gebruikt.
Het enigszins vloeibare asfalt verhard onder invloed van mechanische verdichting. Bij het aanbrengen van dikke lagen kan de verdichting aan de onderzijde tegenvallen. Hierdoor vindt er geen volledige uitharding van het product plaats. Dit kan er toe leiden dat er na enige tijd weer een gat of scheur ontstaat. Bij diepe gaten of scheuren geeft het aanbrengen en verdichten in lagen het beste resultaat.
Ondanks het mechanische verdichten met een stamper kan het reparatieasfalt onder invloed van verkeersbelasting nog verder verdichten en uitharden. Door het asfalt circa 5% boven het maaiveld uit te laten steken wordt voorkomen dat er direct weer een gat ontstaat. Na het aanbrengen en verdichten kan de plek direct weer gebruikt worden. Afstrooien met brekerzand is niet nodig, maar wel verstandig. Het kan nog wel enige tijd duren voordat het materiaal volledig uitgehard is.
Toepassingen
Aan het begin is al verteld dat steeds meer bedrijven reparatieasfalt ontdekken. Zij gebruiken dit niet alleen voor het repareren van een gat of scheur in een asfaltverharding.
Reparatieasfalt is ook ideaal om een perfecte aansluiting te maken. Van bijvoorbeeld bestrating op bestrating of van betonplaten op een asfaltverharding. Omdat het materiaal enigszins flexibel is wordt het hier en daar ook toegepast om krimp- en uitzettingsvoegen in gestorte betonpaden dicht te maken.
Voordelen reparatieasfalt
We hebben hierboven in het kort verteld wat reparatieasfalt is en wat enkele mogelijkheden zijn. Door de eenvoudige toepassing en snelle uitharding is dit materiaal dan ook ideaal voor situaties waarin de tijd beperkt is of flexibiliteit nodig is. Wanneer u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.
Geschreven door Hielke Ouderkerken