Wat is een gietrand?
Een gietrand is een kunststof scherm dat om de kluit van jonge aanplant wordt geplaatst. Dit scherm zorgt ervoor dat het water boven de kluit blijf. Het water kan dan allemaal door de boom kan worden opgenomen. Gietranden worden onder anderen door aannemers en hoveniers gebruikt om uitval van jonge aanplant te beperken.
Jonge aanplant
Het planten van jonge bomen is vaak een van de laatste stappen in een werk. Hiervoor hebben vaak diverse werkzaamheden plaatsgevonden zoals bijvoorbeeld het leggen van drainage en kabelbeschermingsbuizen en het opnieuw aanleggen van een bestrating. Allemaal activiteiten waardoor de bodemstructuur veranderd en ook het vermogen van de grond om water vast te houden opnieuw moet worden opgebouwd.
Droge grond
Het beperkte vermogen van de geroerde grond om water vast te houden kan er, in combinatie met weinig neerslag en hoge temperaturen, voor zorgen dat de grond snel uitdroogt. Wat ook vaak wordt vergeten is dat, zeker bij een boom, de kluit vaak kleiner is dan de kroon. Als het dan al regent valt het meeste water niet op de kluit, maar ernaast en komt zo dus niet beschikbaar voor de wortels.
Bewateren
Bewateren is een ander woord voor water geven. Een veel voorkomende manier om jonge aanplant te bewateren is door met tractor en een watertank langs de aanplant te rijden. Met behulp van een buis kan simpel en snel een grote hoeveelheid water worden gegeven. Vanwege de kracht en snelheid van dit water loopt veel water direct weg van de kluit en is er een kans op wegspoelen van grond.
Gietrand
Om er voor te zorgen dat het water allemaal door de kluit wordt opgenomen gebruiken aannemers en hoveniers steeds vaker gietranden. Een ideale gietrand is even groot als de kluit van de jonge boom. Daarom zijn gietranden te bestellen op een rol. De persoon ter plaatse kan dan de juiste lengte gietrand van de rol snijden.
De gietrand wordt daarna rond de kluit ingegraven. Meestal blijft er 15 tot 25 cm boven de grond uitsteken. De gietrand wordt meestal aan de binnenkant van de boompalen geplaatst. De rand wordt vaak zo geplaatst dat de overlap op de boompaal kan worden vastgeschroefd.
Verwijderen gietrand
Een pas geplante jonge boom mag geen droge kluit krijgen. Vaak wordt gestart met watergeven als de sapstroom op gang komt in het voorjaar (maart/april). Er kan gestopt worden wanneer de boom in de herfst zijn bladeren begint te verliezen. Natuurlijk hangt de waterbehoefte af van het groeiseizoen. Vaak zijn er 2 groeiseizoenen nodig voordat de boom voldoende nieuwe wortels heeft gevormd om in de eigen waterbehoefte te voorzien. Zodra dit het geval is kan de gietrand worden verwijderd.
Zelf aan de slag
Het aanbrengen van gietrand is niet moeilijk. Wilt u zelf aan de slag dan kunt u de gietrand en bijvoorbeeld boombeschermers eenvoudig bestellen in de webshop van BUMA handel.
Geschreven door Hielke Ouderkerken