Investeren in grasland
In 2023 heeft loonwerker Meindert de Vries opvallend veel percelen opnieuw ingezaaid. “Als de boeren een paar cent meer per liter melk krijgen, dan wordt dat ook wel weer besteed. En in deze regio investeren veel melkveehouders dus in goed grasland.” Meindert vertelt over de trends die hij in de regio ziet.
Loonwerker Meindert de Vries bedient met zes man personeel, aangevuld met ZZP’ers, de agrariërs in Gaasterland en omstreken. Hij is erg content met het aantal hectares herinzaai in ‘zijn’ regio en zijn machinepark is er dan ook goed op afgestemd. “We bieden het volledige pakket: zaaien, maaien, hakselen, bemesten. Sinds vier jaar hebben we een Struik-Overtop-frees. Die doet het zo goed, dat we daar een zaaimachine op hebben gebouwd. Dat bevalt prima en we hebben er veel werk voor. We hebben al veel land mogen ploegen, kilveren en opnieuw inzaaien. We doen ook veel percelen die al vlak zijn met de Overtop-frees.” Tenslotte ziet Meindert dat bijna al het gras tegenwoordig wordt gehakseld. “We hebben nog wel opraapwagens, maar in de praktijk rijden deze meer onder de hakselaar dan dat ze zelfstandig worden ingezet.”
Turbo Tetra Subliem: agrariërs melken er goed van
Meindert voert niet alleen uit, maar probeert ook zoveel mogelijk mee te denken met zijn klanten. “We vragen bijvoorbeeld standaard na de maïsoogst of er bekalkt moet worden, om de pH-waarde weer op peil te krijgen.” Ook op het gebied van grasmengsels deelt hij graag zijn ervaringen: “Als klanten ons vragen welk graszaad ze moeten zaaien, adviseren we eigenlijk altijd Turbo Tetra Subliem uit de Advanta-lijn. Inmiddels zaaien we zo’n 95% hiermee in, zelfs BUMA handel schrikt er wel eens van hoeveel pallets we ophalen. We hebben hier goede ervaringen mee en iedereen die het gebruikt is er enthousiast over. Het gras blijft smakelijk en de agrariërs melken er goed van.” Bovendien is dit mengsel geschikt voor maaien én weiden.
Akkerranden bloeien laat
Meindert ziet ook steeds vaker dat klanten meerdere gewassen willen zaaien, bijvoorbeeld luzerne of klaver, hiervoor kunnen melkveehouders premies krijgen. “Er is de afgelopen tijd veel luzerne ingezaaid.” Meindert vindt het een bewerkelijke teelt: “Je moet wel geluk hebben met het weer en op het juiste moment in kunnen zaaien, anders kan het mislukken.” Een andere trend is die van bloemenmengsels in de bufferstroken, dit wordt ook veel gedaan in de regio. “Wij zaaien akkerrandmengsels van Limagrain, die levert BUMA handel ook.” De randen worden pas de allerlaatste snede mee gemaaid. Meindert legt uit: “Akkerrandbloemen beginnen pas heel laat te bloeien, die moet je ook echt uit laten bloeien. Het mooiste is dat ze er in september nog steeds op staan.” De loonwerker heeft zelf bij zijn bedrijf ook een ‘proefveldje’ staan. “Ze staan langs de hele lengte van de loods. In het voorjaar vind je ze weer terug, en het worden er ieder jaar meer!”
Dit interview is in juli 2024 gepubliceerd in de dealerkatern van de Rantsoenupdate van Limagrain Nederland.