Hoe snel zit een regenton vol?
In verschillende gemeenten in Nederland is het inmiddels verplicht om bij nieuwbouwwoningen het regenwater apart op te vangen. Een van de mogelijkheden is het plaatsen van regentonnen. Vaak is de regenton te klein! De snelheid waarmee een regenton vol raakt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid neerslag en de grootte van het oppervlak dat het water opvangt.
Als we aannemen dat er geen verdamping of lekkage plaatsvindt en dat de regenval constant is, kunnen we een ruwe schatting maken van de tijd die nodig is om een regenton van bijvoorbeeld 200 liter te vullen. Gemiddeld genomen zorgt een regenval van 1 mm voor ongeveer 1 liter water per vierkante meter. Als een dakoppervlak van bijvoorbeeld 20 vierkante meter (4 meter bij 5 meter) regen opvangt tijdens een regenbui van 10 mm, zou er ongeveer 200 liter water worden verzameld, wat genoeg is om de regenton vol te maken. Hieronder een handig overzicht om er snel achter te komen hoeveel regenwater er van jouw dak komt bij een bui van 5 mm.
5 m2 dakoppervlak
- Een regenbui van 5 mm zorgt voor 25 liter
10 m2 dakoppervlak
- Een regenbui van 5 mm zorgt voor 50 liter
15 m2 dakoppervlak
- Een regenbui van 5 mm zorgt voor 75 liter
20 m2 dakoppervlak
- Een regenbui van 5 mm zorgt voor 100 liter
Een regenton van 200 liter kan dus in 1 regenbui volledig gevuld worden. Zorg er daarom voor dat je een vulautomaat gebruikt. Een andere oplossing is het maken van een zogenaamde overloop waardoor het teveel aan regenwater uit de regenton kan stromen.