Grasland: voor ieder wat wils
Midden in Gaasterland zit handelsonderneming BUMA handel. Directeur Jan Willem Strampel ziet dat de kijk op grasland veranderd is de afgelopen jaren, vooral door de toegenomen regelgeving.
“Vroeger hadden we een meer eenduidiger visie op grasland dan tegenwoordig. Nu zien we enorme verschillen tussen ondernemers. Sommigen gaan nu aan de slag met het GLB, en gaan daarbij vol voor de premies. Anderen, soms al jaren geleden begonnen met kringlooplandbouw, zijn een paar stappen verder en kijken hoe zij hun bedrijf zo toekomstbestendig mogelijk kunnen maken.”
Loonwerker belangrijke schakel
“De grote verschillen tussen veehouders maken het voor ons uitdagender om advies uit te brengen. Het is altijd aftasten, welke kant wil een boer op? We zien de laatste jaren bijvoorbeeld dat men steeds meer klavers inzaait, maar niet overal is de pH op orde – dan heeft het zaaien van klavers niet zoveel effect. Men is zelf vaak ook nog heel erg zoekende. De teelt van luzerne is ook zoiets. Daarmee kun je in de betere regelingen komen omdat je een eiwitrijk gewas zaait. Maar we zien veel luzerne mislukken, omdat er niet de juiste percelen voor uitgezocht worden en er niet op de juiste manier mee omgegaan wordt. De loonwerkers vormen een belangrijke schakel voor ons om goed advies te kunnen geven. De loonwerker kent de veehouder, zijn overwegingen en de grond vaak beter en doet bovendien het meeste inzaaiwerk.”
Kilo drogestof per koe/dag meer
“Met kruiden gaat iedereen anders om. De één gebruikt een hoekje van twee of drie hectare ‘omdat het moet’, anderen voegen het aan al hun percelen toe. En dan op zo’n manier dat het hen ook wat brengt. Een mooi voorbeeld zag ik in Friesland, midden in een weidevogelgebied. De melkveehouder daar zei: ‘Ik pak het hart van het perceel, daar zet ik het Turbogras in: de tetra’s, diploïdes, Engels raai. De randen pas ik dan aan, daar ga ik kruiden inzetten.’ De eerste snede liet hij de kruiden staan. Die boden op dat moment een veilige omgeving voor eieren en kuikens van weidevogels. De tweede snede maaide hij ze mee, die mocht hij toch minder bemesten en de kuikens waren op dat moment al groot genoeg – én dan komen de kruiden ook beter tot hun recht. Hij heeft de kruiden mee ingekuild en naast de extra mineralen verhoogden de kruiden ook de smakelijkheid. Uit de uitslagen bleek dat er van die kuil een kilo drogestof per koe per dag meer opgenomen werd. Grotendeels door de extra smakelijkheid van de kruiden, vermoed ik.”
Havera én Turbo gras
“Sinds jaar en dag komen onze graszaden bij Limagrain vandaan. We maken gebruik van de Havera-lijn en daarnaast voeren we een eigen ‘Turbo’ lijn onder het merk Advanta, ook door Limagrain geleverd. Die lijn ernaast biedt ons flexibiliteit. Met name voor tijdelijk grasland stellen we de vraag: moet je voor twee of drie jaar wel een duur mengsel in de grond stoppen? Bepaalde mengsels uit de Turbo-lijn bieden mij dus een uitweg, die kan ik goedkoper aanbieden. Maar zodra er gevraagd wordt naar blijvend grasland of grasland voor de komende 5-10 jaar, tappen we weer uit de Havera-lijn. Dus eigenlijk vult het elkaar heel mooi aan.”
Dit interview is in juli 2024 gepubliceerd in de dealerkatern van de Rantsoenupdate van Limagrain Nederland.