Bijna alles wat je wilt weten over een eb en vloedbak
Niet kunnen rijden omdat de buitenbak te nat is? Is de binnenbak zo droog dat het zand veel te los is? Met een eb en vloedbak krijgt je zand de juiste stevigheid. Je kunt meer rijden en je paard heeft minder kans op blessures. We hebben de meest gestelde vragen over eb en vloed bakken hieronder beantwoord.
Wat is een eb en vloedbak?
Een eb en vloedbak is een rijbak waarin met behulp van ondergrondse drainagebuizen water kan worden afgevoerd of aangevoerd. Dit systeem is gebaseerd op de natuurlijke capillaire (zuigende) werking van zand. Het doel van dit type bak is om altijd een constante stevigheid van de bodem te hebben, waardoor zowel paard als ruiter optimaal kunnen presteren.
Wat zijn de voordelen van een eb en vloedbak?
Een eb en vloedbak heeft een aantal grote voordelen:
- de stevigheid van het zandbed is instelbaar
- altijd een goede bodem voor optimale prestatie van paard en ruiter
- geen waterplassen of droge zone in de rijbak
- geen stuivend zand bij droogte
- bespaart arbeid
Hoe groot is een rijbak met het eb en vloed systeem?
Een eb en vloedbak is vaak niet kleiner dan 20 x 40 meter. Er zijn ook eb en vloedbakken die 20 x 60 meter of nog groter zijn.
Hoe werkt een eb en vloedbak bij regen?
Regenwater heeft altijd tijd nodig om in de bodem te zakken. Bij extreme regenval kunnen er dus wel waterplassen in de eb en vloed bak staan. Vaak zijn deze plassen na 30 – 45 minuten allemaal verdwenen. Het regenwater komt via de drainagebuizen in de bodem van de rijbak in de centrale aan- en afvoerleiding. Vanuit deze leiding stroomt het regenwater naar de niveauregelput. Het overtollige regenwater stroomt via de overloop van de put vaak naar een sloot in de buurt.
Hoe werkt een eb en vloedbak in een droge periode?
De drainagebuizen in de bodem van de rijbak worden in een droge periode gebruikt om het zandbed van onderop vochtig te houden. Via de niveauregelput komt water in de centrale aan- en afvoerleiding wat daarna richting de drainagebuizen stroomt.
Hoe wordt een eb en vloedbak gemaakt?
Na het uitzetten van de bak wordt de toplaag van de grond afgegraven. Dit kan worden afgevoerd of opgeslagen om later te gebruiken voor een talud.
Er zijn aannemers die in de bodem van het cunet alvast de sleuven graven voor de drainage en de aan- en afvoerleiding. Nadat de waterdichte folie in de bak is gelegd worden de drainagebuizen in de sleuven gelegd. Hierdoor liggen de drainagebuizen altijd op het laagste punt. Er zijn ook aannemers die de drainage op een vlakke ondergrond leggen. Beide methodes werken.
Na het aanbrengen van de drainage en de centrale aan- en afvoerleiding kan de eerste laag zand worden aangebracht waardoor de drainage niet meer zichtbaar is. Daarna kan de definitieve laag zand worden aangebracht en kan de afwerking van de bak beginnen.
Wat voor waterdichte folie gebruik ik bij een eb en vloedbak?
Het hele eb en vloed systeem werkt optimaal als de bak ook waterdicht is. Vaak wordt er een stuk LDPE zeil op maat gemaakt. Let er wel op dat dit zeil altijd breder en langer moet zijn dan de bak zelf. De zijkanten van de folie worden omhoog gevouwen. Er moet immers een bak gemaakt worden waar met water wordt gewerkt. Er wordt meestal uitgegaan van 100 cm extra per zijde. Voor een bak van 20 x 40 meter betekent dit een zeil van 22 x 42 meter.
LDPE is prijzig, daarom wordt er ook wel gebruikgemaakt van de voordelige zwarte landbouwfolie. Dit is bijvoorbeeld verkrijgbaar op een rol van 20 x 50 meter. De bak wordt dan vaak iets smaller gemaakt.
Hoe voorkom je dat de folie voor de eb- en vloedbak beschadigd tijdens het plaatsen?
Voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat er geen scherpe stenen of andere materialen in het zandbed liggen of uitsteken. Dit geldt ook voor de randen. Je kan er ook voor kiezen om eerst een vliesdoek uit te rollen over het zandbed. Vliesdoek is dikker als gronddoek en kan voorkomen dat klein stukje puin tijdens het plaatsen van de folie een scheur veroorzaakt. Zorg er ook voor dat je de folie in 1x goed uitrolt. Bij LDPE zeilen op maat staat altijd op de verpakking hoe de folie is opgerold. Er halverwege achter komen dat de lengte in de breedte ligt heeft vaak minder positieve effecten. Zowel op mensen die er mee bezig zijn als op het materiaal.
Hoe sluit ik de drainage in een eb en vloedbak aan op de PVC aanvoer leiding?
In een eb en vloedbak wordt vaak drainage van 60 mm gebruikt. Om dit goed aan te sluiten op de centrale PVC toevoerbuis van 110 mm of 125 mm kun je gebruik maken van T stukken en zogenaamde drain / riool verlopen. Deze verlopen direct van 60 mm drain naar 110mm of 125 mm PVC.
Hoe regel ik het waterniveau in een eb en vloed bak?
Het waterniveau wordt met een put naast de bak geregeld. In deze put zit in ieder geval een pomp met een vlotter. Er kan gekozen voor zelfbouw of een kant en klare put. Afhankelijk van de situatie krijgt de put zijn watertoevoer vanuit het buitenwater, bron of de waterleiding.
Moet ik een eb en vloedbak ook beregenen?
Beregenen is niet meer nodig. Het zandpakket in de bak krijgt via de drainagebuizen van onderaf water. Door de zuigende werking van het zand zal de bak altijd een constante stevigheid hebben.
Tot slot
Je hebt kunnen lezen dat er meer bij een eb en vloedbak komt kijken als een stuk zeil en wat drainagebuizen. Mocht je nog vragen hebben of materiaal nodig hebben dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Geschreven door Hielke Ouderkerken