Terug naar alle blogartikelen
BUMA hakselen mais

Aandachtspunten bij het inkuilen van verdroogde maïs

03 sep. 2022

Op veel plekken in Nederland waren de groeiomstandigheden voor maïs in het begin van het seizoen goed. Door de warmte en het uitblijven van regen de laatste weken verdroogd de maïs op een groot aantal percelen. Hieronder een aantal aandachtspunten bij het inkuilen van verdroogde maïs:

Suikers in verdroogde maïs

Bij weinig of geen kolfvorming zijn de suikers welke de maïsplant heeft gevormd opgeslagen in het blad en de stengel omdat deze niet naar de kolf kon worden getransporteerd. Tijdens het inkuilproces komen deze suikers maar gedeeltelijk vrij waarna ze worden omgezet in melkzuur. De suiker die niet wordt omgezet zal ongebruikt in de maiskuil blijven zitten. Bij het openen van de kuil zijn deze restsuikers een voedingsbron voor gisten en schimmels.

Gisten en schimmels

Gisten geven aanleiding tot broei en schimmels kunnen mycotoxinen, (schimmelgif) geven in de kuil. Schimmels kunnen zich op het veld al in en op de maïs vestigen. Bij minder optimale kuilomstandigheden krijgen deze en ook andere schimmels een kans. De mycotoxines kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen bij zowel mens als dier.

Goed aanrijden

Verdroogde maïs laat zich moeilijk inrijden. Een slecht ingereden kuil bevat veel lucht, samen met de eerder genoemde punten geeft dit makkelijk een negatief effect heeft op het inkuilproces. Goed aanrijden is dus van groot belang maar ook een afdekking met gewicht kan nog meer dan in een normaal jaar bijdragen aan het resultaat. BUMA inrijden mais    

Toevoegmiddel

Nog meer dan andere jaren is het aan te raden om bij verdroogde maïs het inkuil proces te stimuleren met een inkuilmiddel. Er zijn verschillende toevoegmiddelen (inoculanten) op de markt die als broeiremmer werken. Deze middelen worden tijdens het hakselen door de snijmaïs verdeeld. Een broeiremmer remt de ontwikkeling van schimmels en gisten door de productie van propaandiol, propionzuur en azijnzuur. Hierdoor blijft de kuil langer stabiel en kan de broei vaak aanzienlijk worden geremd.

BUMA handel werkt al jaren samen met Corteva (Pioneer) op het gebied van toevoegmiddelen. Voor toevoegmiddelen kun je bij veel partijen terecht. Een belangrijk pluspunt voor ons is dat Corteva (Pioneer), naast specifieke werkende producten, een complete serie zeer goede en eenvoudig werkende doseerapparaten heeft. Hierdoor wordt het voor onze klanten nog gemakkelijker om te starten met toevoegmiddelen en een stukje meerwaarde te bieden.”

Jan Willem Strampel – BUMA handel

Geschreven door Hielke Ouderkerken