Terug naar alle blogartikelen
BUMA 5 tips voor het aanleggen van een regenwaterafvoer

5 tips voor het aanleggen van een regenwater afvoer

06 aug. 2020

Regenwater goed afvoeren om je huis is belangrijk om wateroverlast te voorkomen. Het juist aanleggen van een regenwaterafvoer is dan ook van groot belang. Hieronder vind je 5 tips voor het aanleggen van een hemelwaterafvoer.

Tip 1: Bepaal de juiste locatie

De locatie waar je de afvoer aanlegt is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk rechte stukken hebt en geen moeilijke bochten hoeft te maken.

Tip 2: Kies de juiste materialen

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor het aanleggen van een regenwater afvoer, zoals PVC en PE. Beide materialen zijn licht van gewicht en eenvoudig om aan te leggen. Houdt er wel rekening mee dat niet al deze materialen tegen zware belasting kunnen.

Tip 3: Installeer voldoende regenpijpen

Een regenpijp is noodzakelijk om het regenwater van je dak af te voeren. Kies een regenpijp die groot genoeg is om het water snel af te voeren, zodat je geen last krijgt van dakgoten die overstromen. Zorg er ook voor dat je voldoende regenpijpen op je dakgoot aansluit. Is je dak trouwens groter dan 100 m2? Dan heb je zeker 2 afvoeren nodig.

Tip 4: Voldoende afvoer

De afvoerleiding is een verlengde van de regenpijp en is verantwoordelijk voor het afvoeren van het regenwater. Zorg ervoor dat de diameter van de afvoerleiding voldoende is voor de hoeveelheid regenwater. Vooral als er meerdere regenpijpen op de afvoerleiding worden gezet kan het nodig zijn om bij de tweede of derde regenpijp de diameter van de afvoerleiding te vergroten.

Tip 5: Regenwateropslag

Een regenwatertank of regenton is een effectieve manier om regenwater op te vangen. Door het opvangen van regenwater wordt de afvoerleiding minder belast. Het regenwater in de opslag kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de tuin of om de ramen te wassen.