Terug naar alle blogartikelen
BUMA in 7 stappen een regenpijp monteren

In 7 stappen een regenpijp monteren

17 aug. 2019

Het vastzetten van een regenpijp is een eenvoudig project dat je zelf kunt doen. Hieronder vind je een werkbeschrijving met een stap voor stap instructie.

Benodigde materialen:

  • regenpijp
  • ophangbeugels
  • montage ogen + houtdraadpennen
  • pluggen
  • klopboor + boor
  • inbussleutel
  • schroevendraaier

Stap 1 Bepaal de plaats van de regenpijp

Bepaal waar de regenpijp moet worden bevestigd. Controleer ook of er geen obstakels in de weg staan.

Stap 2 Meet de afstand

Meet de afstand tussen de afvoerleiding en het aanvoerpunt. Controleer of de regenpijp lang genoeg is.

Stap 3 Teken de gaten af

Houdt voor de ophangbeugels een onderlinge afstand van 100 tot 150 cm aan. Plaats de regenpijp op de juiste plaats en markeer waar de ophangbeugels komen. Haal de regenpijp weer weg en teken daarna de punten af waar geboord moet worden. Denk erom dat de verschillende gaten wel recht onder elkaar staan. Een rechte lat of lange waterpas kan je hierbij helpen.

Stap 4 Boor de gaten

Heb je te maken met een wand van steen of beton dan kun je met een klopboor de afgetekende gaten boren. Daarna breng je de pluggen aan. Heb je een wand van hout dan hoeft dit natuurlijk niet.

Stap 5 Monteer de montage ogen en de houtdraadpennen

De houtdraadpen is voorzien van een inbuskop. Met behulp van een inbussleutel of inbusbit kunnen de houtdraadpennen in de pluggen worden gedraaid. Daarna kan het montage oog op de schroefdraad van de houtdraadpen worden gedraaid. Zorg ervoor dat je nog wel wat bewegingsruimte hebt met het montage oog.

Stap 6 Bevestig de regenpijp

Doe de ophangbeugels alvast om de regenpijp en draai de schroef van de ophangbeugel met een schroevendraaier handvast in het montage oog. Wanneer je alle ophangbeugels hebt vastgezet kun je ze goed vast zetten. Let er hierbij op dat de ophangbeugel niet scheef op de regenpijp vast wordt gezet en dat je de beugels niet te strak vastzet. De regenpijp heeft ruimte nodig om te werken.

Stap 7 Controle

Controleer na het bevestigen of de regenpijp goed vast zit en ook goed in de afvoerleiding zit.