Terug naar alle blogartikelen
BUMA landhek waar moet ik op letten

Waar moet ik op letten bij het kopen van een stalen landhek?

16 okt. 2020

Houten landhekken zijn op een gegeven moment aan vervanging toe. Als vervanging wordt vaak gekozen voor een landhek van staal. Landhekken worden ook wel weidepoort genoemd. Wij gebruiken beide namen door elkaar in deze blog. Weidepoorten zijn in verschillende soorten en maten te koop. Door de toenemende vraag is ook het online aanbod de laatste jaren fors toegenomen. De verschillende aanbieders zijn daardoor gemakkelijk te vergelijken op prijs en levertijd. Er zijn echter ook andere punten waar je rekening mee kunt houden. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Waar wordt het landhek voor gebruikt?

Het is belangrijk om te weten waar het landhek voor wordt gebruikt. Is het hek om een stuk land dicht te zetten of wordt het gebruikt om vee te keren? Moet het hek vaak open worden gedaan? Gebruikt u de weidepoort om vee in een stuk land te houden is dit dan zogenaamd grootvee zoals paarden en koeien of kleinvee zoals schapen of geiten. Voor grootvee worden vaak weidepoorten met 5, 6 of 7 horizontale buizen gebruikt. In deze weidepoorten zijn de onderste 3 buizen vaak dichter bij elkaar geplaatst. Op deze manier wordt kleiner vee toch nog enigszins gekeerd. Voor kleinvee worden vaak weidepoorten met gaas gebruikt. Dit type hek is aan de onderzijde voorzien van zogenaamd betongaas waardoor het kleinvee wordt gekeerd.

Hoe groot moet het landhek zijn?

De meeste landhekken zijn tussen de 100 en 120 cm hoog. Bij de montage van het weidepoort laat men vaak een vrije ruimte van 30 tot 40 cm onder het landhek. De uiteindelijke hoogte wordt dus bepaald door de montage hoogte.

Kijk voor aanschaf ook naar de breedte van het toegangspad of de dam waar het landhek wordt geplaatst. Houdt niet alleen rekening met de breedte van het pad, maar ook met het materiaal van bijvoorbeeld de loonwerker die in het perceel werkzaamheden moet uitvoeren.

Hoe langer het stalen landhek hoe groter de kracht op de dampaal waar het landhek op gemonteerd is. Een weidepoort van 3 meter oefent minder kracht uit op een dampaal dan een weidepoort van 6 meter. Wanneer er grotere doorgangen zijn die afgesloten moeten worden kan er ook voor worden gekozen om met 2 landhekken te werken. Deze hekken worden dan elk aan weerszijden van het pad aan een aparte dampaal vastgezet. Een van de hekken wordt voorzien van een overslagbeugel zodat de hekken in het midden aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Moet het weidepoort vaak open en dicht zorg dan voor goed hang- en sluitwerk. Kijk vooraf goed of je de weidepoort tussen of tegen de dampalen wilt laten draaien. Dit kan zo een lengteverschil van 50 cm opleveren en u zou niet de eerste zijn die een te kort of te lang landhek koopt.

Hoe is het stalen landhek in elkaar gezet?

Een stalen landhek bestaat uit een buitenframe en een binnenstuk. Er zijn verschillende manieren om het buitenframe te maken.

BUMA landhek gebogen buitenframe

Het buitenframe kan bestaan uit een kokerprofiel of een gebogen buis, maar ook een onder verstek gelast buizenframe is mogelijk. Het buitenframe wordt daarna voorzien van een binnenstuk. Dit kunnen buizen, een gaasmat of een combinatie van beide zijn. Kijk goed hoe het binnenstuk en het buitenframe aan elkaar zijn verbonden. Zijn de buizen rondom gelast of alleen de zijkanten?

De grotere maten stalen landhekken worden vaak voorzien van platte strippen of massief ronde staven. De reden hiervoor is dat het landhek op deze manier steviger wordt. Pas wel op met schuine schoren. Afhankelijk van de constructie kan kleiner vee hier achter klem komen te zitten.

Wanneer je lokaal een landhek van staal koopt kan het ook zo zijn dat je maar 1 soort tegenkomt, omdat er maar 1 constructeur in de regio is die stalen landhekken maakt. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij houten landhekken. Wilt u online een stalen landhek kopen? Dan heeft u hier natuurlijk minder mee te maken.

Hoe is het landhek verzinkt?

Stalen weidepoorten worden vaak verzinkt om de levensduur te verlengen. Dit verzinken gebeurd vaak in een bad, vandaar de naam volbad verzinkt. Het voordeel van deze methode is dat er geen enkel onderdeel van het stalen landhek wordt overgeslagen. In sommige stalen weidepoorten ziet u hier en daar gaatjes in het buisframe zitten. Hierdoor kan het zink in het bad ook aan de binnenkant komen. Hekken die ook aan de binnenzijde zijn verzinkt hebben over het algemeen een langere levensduur.

BUMA landhek zink gaten

Bij sommige projecten wordt er ook voor gekozen om de landhekken na het verzinken ook nog te poedercoaten. Dit poedercoaten draagt bij aan de levensduur, maar wordt vanwege de kosten eigenlijk alleen maar toegepast bij een landgoed of exclusieve landelijke recreatiewoningen.

Hoe wordt het landhek vastgezet?

Bij elk stalen landhek is passend hang- en sluitwerk te koop. De meeste aanbieders leveren standaard de zogenaamde duimen of stoelhaken mee. Maar hangwerk moet vrijwel altijd apart worden aangeschaft. Een stalen landhek kan natuurlijk met een stuk touw worden vastgezet. In sommige situaties kan het echter nodig zijn dat de sluiting met een slot wordt vastgezet. Het is vaak voordeliger om dit materiaal direct mee te bestellen. Let wel op dat het formaat van de ophangpunten per leverancier kan verschillen. De stoelhaken die je misschien nog hebt kunnen dus niet passen op het nieuwe stalen landhek dat je koopt.

Tot slot

We hebben een aantal zaken genoemd waar  u rekening mee kunt houden op het moment dat u een landhek wilt aanschaffen. De meeste punten zijn vanzelfsprekend, maar worden toch nog vaak vergeten. Met dit overzicht heeft u alles weer compleet.

Geschreven door Hielke Ouderkerken