Terug naar alle blogartikelen
BUMA gazon maaimachine

Hoe moet je je gazon beregenen?

03 jun. 2023

Na een natte winter komt weer de tijd dat het zomer wordt. Dat betekent vaak ook dat het minder gaat regenen en de grond droger wordt. Maar je wilt niet dat het gazon te droog worden. Hoe houdt je dit op peil?

De juiste hoeveelheid beregening ligt tussen de 12 en de 25 mm, afhankelijk van de grondsoort. Kleigrond houdt goed water vast en heeft rond de 12 mm water nodig. Zandgrond houdt minder goed het water vast en heeft rond de 25 mm water nodig. Eén keer per week beregenen is in principe genoeg. Als het warmer wordt, is het vaker nodig. Maar elke dag beregenen is niet goed, want daar worden de planten ‘lui’ van. Het is het beste om ‘s morgens en aan het einde van de middag, begin van de avond te sproeien. De zon is dan niet sterk, waardoor het water niet te snel verdampt. Hieronder hebben we nog meer informatie staan over het beregenen van je gazon.

Hoe vaak moet ik mijn gazon beregenen?

Dat hangt af van de situatie. Een pas aangelegd gazon zal vaker moeten worden beregend. In dit geval is het bedoeld om de grasplantjes de optimale omstandigheden te geven om te groeien. Bij een bestaand gazon zul je vaak starten met beregenen om de grasgroei op peil te houden in de warmere maanden. Beregen in ieder geval niet elke dag. Als je dat doet, wortelen de grasplanten minder diep en worden ze erg afhankelijk van je beregening. Ook de tijd van het jaar speelt mee. In de lente en zomer is het warmer en groeit het gras. Hoe warmer het wordt, hoe vaker je kunt sproeien om de grasgroei op peil te houden. Het is beter om na een paar dagen veel water te geven.

Hoe lang moet ik mijn gazon beregenen?

Onder anderen de grondsoort, het grasmengsel en het gebruik heeft invloed op de tijd dat het gazon moet worden besproeid. De volgende tijden geven een goede indicatie. Met een zandbodem en een temperatuur van 15 tot 20 graden kun je uitgaan van 30 minuten tot 60 minuten beregenen per keer. Als de temperatuur 20 tot 25 graden is, moet je tussen de 60 en 90 minuten sproeien. Bij temperaturen boven de 25 graden moet het gazon om de dag 2 tot 3 uur worden beregend. Met een kleibodem en een temperatuur van ongeveer 20 graden kun je rond de 30 minuten beregenen per week. Boven de 25 graden moet je rond de 80 minuten beregenen. Bij een hittegolf moet je uitgaan van 2 uur beregenen.

Hoeveel beregenen per m2?

De hoeveelheid water wat je moet geven verschilt per grondsoort. Een kleibodem kan meer water vasthouden dan zandgrond. Klei heeft namelijk een grotere dichtheid en hoe kleiner de deeltjes, hoe meer water en voedingsstoffen er worden vastgehouden.

1 mm beregenen komt overeen met 1 liter water op 1 m2. Het aantal mm beregening ligt gemiddeld op 12 mm (dus 12 liter per m2) voor klei en 25 mm (dus 25 liter per m2) voor zandgrond.

Vaak is het beter om één tot twee keer per week deze hoeveelheid water te geven in plaats van elke dag kort te beregenen. Door langdurig water te geven, trekt het water dieper de grond in en voorkom je dat het gras onvoldoende gaat wortelen en dus niet goed groeit.
LET OP! Als je te veel water geeft, kan dat ook slechte grasgroei veroorzaken. Te veel water zal de voeding voor de planten alleen maar uitspoelen.

Praktische tip

Tot slot nog een praktische tip. Plaats voor het beregenen een regenmeter op het gazon. Dan kun je direct zelf zien hoeveel mm je al hebt beregend. Je hebt namelijk zelf vaak het idee dat je al heel veel water op het gazon hebt gebracht, terwijl dit in de praktijk tegenvalt.