Terug naar alle blogartikelen
BUMA mais perceel

De 5 meest voorkomende behandelingen op maïszaad

14 dec. 2022

De CSAR heeft de Aanbevelende Rassenlijst 2024 van snijmais, korrelmais en corn cob mix gepubliceerd. Elk jaar zijn er weer nieuwe maïsrassen, nieuwe cijfers en nieuwe aandachtspunten. Op basis van deze informatie kan iedereen zijn keuze maken. Houdt bij het maken van uw keuze rekening met de beschikbare maïs ontsmettingen.

De tijd dat alle maïsrassen met alle ontsmettingen konden worden geleverd is voorbij. Veredelaars maken een keuze in welk ras met welke ontsmetting wordt aangeboden. Dit komt door de onzekerheid over toelatingen, het aantal middelen en coatings en het grote aanbod aan maïsrassen. Maar hoe zat het ook alweer met al die ontsmettingen? BUMA handel heeft de 5 meest voorkomende maïs behandelingen voor u op een rij gezet.

Maïs met Standaard ontsmetting

Deze ontsmetting biedt bescherming tegen bodemschimmels en kiemschimmels. Alle maiszaden worden behandeld met deze ontsmetting, met uitzondering van EKO maiszaad. Het middel dat gebruikt wordt tegen bodem- en kiemschimmels kan per veredelaar verschillen. Veel gebruikte middelen zijn bijvoorbeeld Redigo M en Alios.

Maïs met Mesurol ontsmetting

De Mesurol ontsmetting biedt bescherming tegen vogelvraat en de fritvlieglarve. Vooral roeken, kraaien, kauwen, fazanten en duiven eten maïszaad en de jonge kiemen van de maisplant. In een bosrijke omgeving kan vogelvraat een behoorlijke schade aan een maisperceel veroorzaken. De fritvlieg zelf veroorzaakt geen schade. De fritvlieg legt haar eitjes echter in de maisplant voor het 4e bladstadium. De larven uit de eitjes beschadigen het groeipunt waardoor de aangetaste maisplant onder anderen moeizaam groeit en misvormde bladeren krijgt.

Vanaf 2020 is de Mesurol ontsmetting echter NIET meer toegestaan. Er worden verschillende alternatieven aangeboden door de veredelaars.

Limagrain maïs met Force C20 ontsmetting en Starcover Active+

Bij de maisrassen van Limagrain is een alternatieve behandeling voor de Mesurol ontsmetting, Force C20 met een Starcover Active+ coating, beschikbaar. Force C20 is een middel dat werkt tegen bodemplagen en kraaiachtigen weert. Starcover Active+ is een organische coating die de wortelgroei en de ontwikkeling van de haarwortels stimuleert. Hierdoor is de maisplant in staat om onder anderen fosfaat en mineralen uit de bodem beter op te nemen. Hoe Starcover Active+ precies werkt kunt u hier bekijken.

KWS maïs met Initio Bird Protect

Bij de maisrassen van KWS wordt als alternatief voor de Mesurol de behandeling Initio Bird Protect gebruikt. Deze behandeling is een effectief middel tegen vogelvraat. De Initio Bird Protect behandeling bevat ook een groeicoating van micro nutriënten die zorgen voor een optimale beginontwikkeling van de maisplant.

Pioneer maïs met Lumigen Premium Bird Repellent

Bij de maisrassen van Pioneer wordt als alternatief voor de Mesurol de behandeling Lumigen Premium Bird Repellent (Korit) gebruikt. Het middel Korit is een effectief middel tegen vogelvraat. In deze behandeling zit ook de biostimulant LumBio Kelta voor een goede beginontwikkeling.

Syngenta maïs met Pack + vogelafweer

Bij de maisrassen van Syngenta wordt als alternatief voor de Mesurol de behandeling Pack + vogelafweer aangeboden. Deze behandeling is een combinatie van Korit, voor de vogelafweer en de groeicoating Vibrance voor een goede beginontwikkeling.

Maïs met Sonido, Force of Lumiposa ontsmetting

Deze ontsmetting biedt bescherming tegen ritnaalden, fritvliegen en bladluizen. Elke veredelaar gebruikt op dit moment het middel Force. Voorheen werden ook de systemisch werkende middelen Poncho, Gaucho, Cruiser en Sonido ingezet. Gebruik van deze middelen is echter niet meer toegestaan. Sinds 2024 heeft Pioneer ook het middel Lumiposa wat gebruikt wordt tegen ritnaalden. Dit middel is toegelaten en mag onder 2 beperkingen gebruikt worden. De maximale zaaidichtheid van maiszaad dat behandeld is met Lumiposa is 80.000 pitten / ha en het mag slechts 1x in de 3 jaar op hetzelfde perceel gebruikt worden.

Dit type behandeling wordt gebruikt bij maïszaad dat op gescheurd grasland wordt gezaaid. In deze percelen is meer kans op schade door ritnaalden. Deze larven van de kniptor leven 3 tot 4 jaar veelal onder de grond voordat ze zich verpoppen tot een kniptor. In deze periode onder de grond leven ze niet alleen van dood organisch materiaal, maar boren ze zich ook in vlezige wortels of net onder de wortelhals. Hierdoor raken de aangetaste planten onherstelbaar beschadigd.

Hoewel de meningen zijn verdeeld kan er tot 3 of 4 jaar na het scheuren nog kans zijn op ritnaalden. Na deze periode neemt het risico af, maar is nog wel aanwezig. Lees in ieder geval ook “Ritnaalden zorgen voor meer problemen” voor een belangrijk zaaiadvies voor maïszaad behandeld met Force.

Maïs met Opti plus

Een aantal maïsrassen is leverbaar met Opti plus. Dit is een combinatie van een ontsmetting en een groeistimulator. Het biedt in eerste instantie bescherming tegen bodem- en kiemschimmels en vogelvraat. Daarnaast is Opti plus voorzien van extra sporen elementen. Deze elementen stimuleren de groei en ontwikkeling van het wortelstelsel. Hierdoor kan de maisplant beter voedingsstoffen opnemen wat de ontwikkeling van de maisplant bevorderd.

Toepassing van Mesurol en Sonido

Sinds 2020 mag het middel Mesurol niet meer gebruikt worden. Daarom komen de verschillende veredelaars dan ook met alternatieven voor dit middel. Het middel Sonido heeft geen herregistratie gekregen. Voor Sonido was 2020 dus het laatste jaar dat dit middel is toegepast. Alle veredelaars gebruiken nu Force als vervanger.

Overzicht

Hoewel de meeste behandelingen bekend voor zullen komen is de werking niet altijd meer bekend. Dit praktische overzicht van de 5 meest voorkomende behandelingen kan u dan helpen bij het kiezen van het maïsras.

Geschreven door Hielke Ouderkerken