De 5 meest voorkomende behandelingen op maïszaad

7 december 2018

De CSAR heeft de Aanbevelende Rassenlijst 2019 van snijmais, korrelmais en corn cob mix gepubliceerd. Elk jaar zijn er weer nieuwe maïsrassen, nieuwe cijfers en nieuwe aandachtspunten. Op basis van deze informatie kan iedereen zijn keuze maken. Houdt bij het maken van uw keuze rekening met de beschikbare maïs ontsmettingen.

De tijd dat alle maïsrassen met alle ontsmettingen konden worden geleverd is voorbij. Veredelaars maken een keuze in welk ras met welke ontsmetting wordt aangeboden. Dit komt door de onzekerheid over toelatingen, het aantal middelen en coatings en het grote aanbod aan maïsrassen. Maar hoe zat het ook alweer met al die ontsmettingen? BUMA handel heeft de 5 meest voorkomende maïs behandelingen voor u op een rij gezet.

Maïs met Standaard ontsmetting

Deze ontsmetting biedt bescherming tegen bodemschimmels en kiemschimmels. Alle maiszaden worden behandeld met deze ontsmetting, met uitzondering van EKO maiszaad. Het middel dat gebruikt wordt tegen bodem- en kiemschimmels kan per veredelaar verschillen. Veel gebruikte middelen zijn bijvoorbeeld TMTD en Alios.

Maïs met Mesurol ontsmetting

De Mesurol ontsmetting biedt bescherming tegen vogelvraat en de fritvlieglarve. Vooral roeken, kraaien, kauwen, fazanten en duiven eten maïszaad en de jonge kiemen van de maisplant. In een bosrijke omgeving kan vogelvraat een behoorlijke schade aan een maisperceel veroorzaken. De fritvlieg zelf veroorzaakt geen schade. De fritvlieg legt haar eitjes echter in de maisplant voor het 4e bladstadium. De larven uit de eitjes beschadigen het groeipunt waardoor de aangetaste maisplant onder anderen moeizaam groeit en misvormde bladeren krijgt.

Maïs met Mesurol ontsmetting en Starcover

Bij een aantal maïsrassen van Limagrain kan de Mesurol ontsmetting worden uitgebreid met een Starcover coating. Deze organische coating stimuleert de wortelgroei en de ontwikkeling van de haarwortels. Hierdoor is de maisplant in staat om onder andere fosfaat en mineralen uit de bodem beter op te nemen. Hoe Starcover precies werkt kunt u hier bekijken.

Maïs met Sonido of Force ontsmetting

Deze ontsmetting biedt bescherming tegen ritnaalden, fritvliegen en bladluizen. Per veredelaar kan echter het gebruikte middel verschillen, maar Sonido en Force zijn de meest voorkomende. Voorheen werden ook de systemisch werkende middelen Poncho en Cruiser ingezet. Gebruik van deze middelen is echter niet meer toegestaan.

Dit type behandeling wordt gebruikt bij maïszaad dat op gescheurd grasland wordt gezaaid. In deze percelen is meer kans op schade door ritnaalden. Deze larven van de kniptor leven 3 tot 4 jaar veelal onder de grond voordat ze zich verpoppen tot een kniptor. In deze periode onder de grond leven ze niet alleen van dood organisch materiaal, maar boren ze zich ook in vlezige wortels of net onder de wortelhals. Hierdoor raken de aangetaste planten onherstelbaar beschadigd.

Hoewel de meningen zijn verdeeld kan er tot 3 of 4 jaar na het scheuren nog kans zijn op ritnaalden. Na deze periode neemt het risico af, maar is nog wel aanwezig.

Maïs met Opti plus

Een aantal maïsrassen is leverbaar met Opti plus. Dit is een combinatie van een ontsmetting en een groeistimulator. Het biedt in eerste instantie bescherming tegen bodem- en kiemschimmels en vogelvraat. Daarnaast is Opti plus voorzien van extra sporen elementen. Deze elementen stimuleren de groei en ontwikkeling van het wortelstelsel. Hierdoor kan de maisplant beter voedingsstoffen opnemen wat de ontwikkeling van de maisplant bevorderd. Opti plus kan ook worden toegepast in combinatie met Sonido tegen ritnaalden.

Toepassing van Mesurol en Sonido

De afgelopen periode is er veel onduidelijkheid geweest over het gebruik van Mesurol en Sonido. Dit heeft te maken met de herregistratie van de werkzame stoffen van deze middelen. De datum voor de beslissing over herregistratie is met een half jaar verschoven naar het voorjaar van 2019. Dit betekend voor het seizoen 2019 dat de middelen Mesurol en Sonido nog gebruikt mogen worden.

Overzicht

Hoewel de meeste behandelingen bekend voor zullen komen is de werking niet altijd meer bekend. Dit praktische overzicht van de 5 meest voorkomende behandelingen kan u dan helpen bij het kiezen van het maïsras.

Wat moet ik weten over een olie benzine afscheider?

Wat is reparatieasfalt?

BUMA handel bv

menu