Terug naar alle blogartikelen
BUMA overstortbak VDV

Waterpeil regelen? Wat kun je gebruiken?

09 nov. 2023

Beregenen? Een vijver op je camping waar ook het regenwater op loost op niveau houden. Dan wil je graag het waterpeil bepalen. Een paar voorbeelden waar je een voordelige verzinkte stalen afsluiter voor kunt gebruiken. Simpel, onderhoudsarm en makkelijk te monteren. In dit artikel vertellen we waar je rekening mee moet houden, we laten we zien welke verschillende soorten stalen afsluiters er zijn en leggen we uit hoe ze werken, zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw situatie.

Wat doet een afsluiter?

Met een afsluiter regel je de doorstroming van bijvoorbeeld slootwater. Dit doe je door de stroomopening open of dicht te doen met behulp van een schuif, klep of balken. De schuif is vaak voorzien van een handvat met een pen-gat systeem of een draaispindel. Een klep is vaak voorzien van een spindel, kraan of hendel.

Hoe zet ik de buis vast op de stalen afsluiter?

De stalen afsluiters zijn allemaal voorzien van een “stalen mof”. Deze mof past om een standaard PVC buis en is voorzien van een aantal bouten en moeren. Voordat je de buis in de mof plaatst, haal je de bouten en moeren los. Zodra de buis in de “stalen mof” zit, boor je de gaten in de PVC buis. Daarna doe je de bouten door de PVC buis en draai je alles vast.

Hoe gebruik ik een afsluiter met een pen-gat systeem?

Bij een pen-gat systeem is de schuif voorzien van een metalen strip met gaten. De strip is aan de bovenzijde voorzien van een handvat. Met behulp van dit handvat kun je de schuif omhoog trekken of laten zakken. De hoogte van de schuif zet je vast met een stalen pen. De onderlinge afstand tussen de gaten is standaard 25 mm (h.o.h.).

Welke diameters buis kan ik gebruiken bij stalen afsluiters?

De stalen afsluiters worden standaard voorzien van een “stalen mof”. De moffen zijn gebaseerd op de standaard PVC diameter van 110 mm tot en met 400 mm. Grotere of afwijkende diameters zijn op aanvraag wel te realiseren.

Meest verkochte afsluiter

De standaard stalen schuifafsluiter wordt het meeste verkocht. De zogenaamde afsluiter VDV bestaat uit een rechthoekig, stalen frame met daarin een schuif. De schuif is standaard voorzien van een pen-gat systeem. De afsluiter is aan de onderzijde voorzien van een stalen plaat met een “stalen mof”.

BUMA standaard VDV afsluiter

Afsluiter VDV voor in damwand

Deze stalen afsluiter bestaat uit een rechthoekig, stalen frame met daarin een schuif. Het frame is helemaal dicht en aan de beide lange zijden voorzien van een U profiel met een tussenruimte van 40 mm. Dit maakt het mogelijk om de afsluiter tussen 2 houten damwandplanken te plaatsen. Ook deze afsluiter heeft standaard een pen-gat systeem en is aan de onderzijde voorzien van een “stalen mof”.

BUMA afsluiter voor in damwand

Overstortschuif VDV met bak

Deze afsluiter lijkt op een standaard afsluiter en is uitgevoerd met een bak. De constructie bestaat uit een rechthoekig, stalen frame met daarin een schuif. Het waterniveau aan de bak zijde kan worden ingesteld met schuif. Bij deze overstortschuif is de bak voorzien van een “stalen mof”.

BUMA afsluiter VDV met bak achterzijde

Overstortbak VDV

Deze afsluiter bestaat uit een grote bak. Voor de bevestiging is aan beide lange, verticale zijden een strip met gaten aangebracht. Aan de waterzijde kun je met behulp van schotbalken (hout of aluminium) het gewenste waterpeil instellen.

BUMA overstortbak VDV

Tussen de schotbalken kan ook nog een zogenaamd kuikenschot worden aangebracht. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld jonge watervogels in de overstortbak terechtkomen en daar niet meer uit kunnen komen.

BUMA afsluiter VDV met kuikenschot

Overstortframe VDV

Dit type afsluiter wordt vaak gebruikt bij plas-dras, wanneer een sloot met damwand wordt dichtgezet. De afsluiter bestaat uit een frame met aan beide verticale zijden een strip met gaten. Het frame wordt tussen het damwand vastgemaakt. Met de schotbalken van hout of aluminium kan het gewenste waterniveau worden ingesteld.

BUMA overstortframe VDV

Tot slot

Een stalen afsluiter is een voordelige, simpele en onderhoudsarme oplossing om het waterpeil te regelen. Het is altijd mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen of hier direct te bestellen.

Geschreven door Hielke Ouderkerken