Terug naar alle blogartikelen
BUMA silotite sustane

Silotite Sustane

29 feb. 2024

Met de Sustane zet Silotite een grote stap in de ontwikkeling naar een duurzamer product. Sustane is een stretchfolie die wordt geproduceerd met 25% grondstoffen van hoogwaardig, gerecycled materiaal. Doordat Silotite al jaren voorop loopt in nieuwe ontwikkelingen, de productieprocessen volledig beheerst en maximaal controleert, is het gelukt om met toevoeging van 25% gerecyclede grondstoffen een 100% kwaliteitsfolie te produceren. Hiermee wordt een volgende stap gezet bij het verminderen en recyclen van folieafval.

Naast de inzet op recycling zijn er bij Silotite eerder al stappen gezet op het gebied van verduurzaming en efficiënter werken.

Meer rollen Silotite per pallet

Jaren terug werd het aantal rollen 75 cm breed balenwikkelfolie per pallet al verhoogd van 32 naar 40 rollen. Kort daarna zijn ook de pallet hoeveelheden van 25 cm brede en 50 cm brede wikkelfolie verhoogd. 

Bij de wikkelfolie van 75 cm zijn naast de 1500 meter rollen ook rollen met 1650, 1800 en 2000 meter per rol verkrijgbaar. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat er met dezelfde transportbeweging en inspanning ruim 20% meer wikkelfolie kan worden verplaatst.

PRO technologie

Door de technische ontwikkeling is het ook mogelijk om dunnere folies te maken zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en de belangrijke eigenschappen. Sterker nog, de zuurstofdichtheid van deze Silotite wikkelfolie die met de PRO (pre-stretch) technologie wordt geproduceerd is nog hoger dan die van standaard geproduceerde folie. Dit komt doordat bij pre-stretch de moleculen van het materiaal dichter in elkaar worden gedrukt waardoor de zuurstofdichtheid van het materiaal toeneemt.

Naast de grondstof besparing kunnen er door deze ontwikkeling meer meters folie op een rol. Per rol wikkelfolie zijn er dus ook meer ronde of vierkante balen te wikkelen. Dit heeft ook weer een positief effect op het aantal transportbewegingen. Een ander positief effect is dat er minder vaak gewisseld hoeft te worden wat bijdraagt aan efficiënter werken.

Sleeve verpakking

Om het de gebruiker nog makkelijker te maken werd ook de verpakking van een deel van het assortiment aangepast naar een sleeve verpakking. Tot dan toe werden de rollen wikkelfolie altijd verpakt in kartonnen dozen. De sleeve verpakking is een foliehoes, die met een minimale hoeveelheid verpakkingsmateriaal voldoende bescherming aan de rol geeft tijdens transport. De sleeve verpakking laat zich eenvoudig van de rol halen. De verpakking kan daarna in dezelfde folie stroom mee richting de recycling.

Vervanger wikkelnet

De ontwikkeling van de Baletite mantelfolie als vervanger van wikkelnet leverde compactere, vorm vastere balen op. Baletite zorgt ook voor een stuk gemak bij de eindgebruikers. Bij het uitpakken van de baal is er geen wikkelnet meer dat vast blijft zitten in het product of onder de baal maar alleen wikkelfolie die zich gemakkelijk laat verwijderen. Een voordeel bij het uitpakken en ook een voordeel bij het aanbieden van het restmateriaal voor recycling.

Circulair

De gebruikers van Silotite wikkelfolie zijn dus ongemerkt al jaren bezig om de hoeveelheid folie die ze gebruiken te verminderen. Dit alles zonder in te leveren op gemak en kwaliteit. Wikkelfolie met 25% gerecyclede grondstoffen is niet alleen voor loonbedrijven in de agrarische sector een interessante ontwikkeling. Waterschappen, gemeenten en natuurorganisaties laten bijvoorbeeld ook bermen en percelen maaien, persen en wikkelen. 

Voor deze opdrachtgevers kan een wikkelfolie met 25% gerecyclede grondstoffen een bijdrage leveren aan de circulaire, duurzame eisen waaraan moet worden voldaan. Silotite PRO Sustane gebruiken kan je dan een voordeel opleveren bij de gunning van opdrachten. Met Silotite Sustane wordt een volgende stap gemaakt. De stap naar minder nieuwe grondstoffen vooruitlopend op wet- en regelgeving zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, kortom Sustane.Neem voor meer informatie contact op met BUMA handel.

Geschreven door Jan Willem Strampel