Terug naar alle blogartikelen
BUMA mantelbuis op rol

Mantelbuis

04 apr. 2022

Mantelbuizen zitten al jaren in het assortiment van BUMA handel. In het verleden waren het vaak rechte stukken staal of PE buis die werden gebruikt. Tegenwoordig heeft de flexibele mantelbuis de voorkeur. Mantelbuis staat ook te koop onder de namen kabelbeschermingsbuis, schutbuis en trekbuis. In vrijwel alle gevallen gaat het om een buis waar leidingen, slangen of kabels doorheen gaan. De flexibele mantelbuizen hebben een trekkoord om eenvoudig en snel de kabels door de buis te trekken. Mantelbuis kan tot een diameter van 200 mm als flexibele buis op rol worden geleverd. Vanaf 90 mm zijn er ook rechte lengten beschikbaar.

Productieproces

Flexibele mantelbuis wordt geproduceerd van kunststof granulaat. Door dit granulaat te verwarmen en met een extruder onder druk in een vorm te persen ontstaat in dit geval een buis met een geribbeld profiel aan de buitenkant en een gladde binnenkant. Het geribbelde profiel zorgt ervoor dat de buis sterk, flexibel en toch niet zwaar is. De gladde binnenzijde zorgt ervoor dat kabels, slangen en leidingen vlot door de buis kunnen worden getrokken. Na vormproces wordt de buis afgekoeld en opgerold.

Mantelbuis met trekkoord

Flexibele mantelbuis wordt in het productieproces ook voorzien van een PET draad. Met deze trekdraad kunnen de kabels, slangen en leidingen simpel door de buis worden getrokken. Praktische tip is om bij het doorhalen tegelijk ook een nieuw trekkoord mee te trekken. Mocht er in de toekomst bijvoorbeeld nog een kabel door de buis moeten dan is dit snel en eenvoudig te doen. BUMA mantelbuis met trekkoord

Mantelbuis diameter

Flexibele mantelbuis wordt in het productieproces ook voorzien van een PET draad. Met deze trekdraad kunnen de kabels, slangen en leidingen simpel door de buis worden getrokken. Praktische tip is om bij het doorhalen tegelijk ook een nieuw trekkoord mee te trekken. Mocht er in de toekomst bijvoorbeeld nog een kabel door de buis moeten dan is dit snel en eenvoudig te doen.

  • 20 mm (100 meter)
  • 40 mm (25 meter en 50 meter)
  • 50 mm (25 meter en 50 meter)
  • 63 mm (25 meter en 50 meter)
  • 75 mm (25 meter en 50 meter)
  • 90 mm (25 meter en 50 meter)
  • 110 mm (25 meter en 50 meter)
  • 125 mm (25 meter en 50 meter)
  • 160 mm (25 meter en 50 meter)
  • 200 mm (25 meter)

Hulpstukken

Eindstoppen en klikmoffen zijn als hulpstukken voor mantelbuizen beschikbaar. Deze hulpstukken kunnen worden voorzien van rubber ringen zodat de buizen waterdicht aan elkaar gekoppeld of afgedopt kunnen worden. Omdat flexibele mantelbuizen ook in een bocht kunnen worden gelegd is dit beperkte aanbod van hulpstukken vaak wel voldoende. Voor een aantal diameters mantelbuis zoals 50 mm, 125 mm en 160 mm kan eventueel ook worden gekeken bij de drainage hulpstukken.

Flexibele mantelbuis kopen

Flexibele mantelbuizen zijn op steeds meer plekken te koop. In verschillende bouwmarkten is er de mogelijkheid om deze buis per meter te kopen. Ideaal wanneer u maar een beperkt aantal meters nodig heeft. Voor volle rollen van 25 of  50 meter zijn er diverse webshops waar u terecht kunt. Let hierbij wel op de verzendkosten! BUMA handel is een groothandel met webshop en kan zeker ook voor flexibele mantelbuizen een voordelig alternatief zijn.

Geschreven door Hielke Ouderkerken