Terug naar alle blogartikelen
BUMA hoe monteer ik een vierkante paalmuts

Hoe monteer ik een vierkante paalmuts

09 jun. 2021

Een vierkante stalen paalmuts monteren is niet moeilijk maar het kost wel tijd. In dit stappenplan leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen en welk gereedschap je nodig hebt.

Stap 1 Bestel de juiste maat paalmuts

Voordat je een paalmuts bij buma.com besteld moet je weten waar je hem op gaat zetten. Paalmutsen zijn in een beperkt aantal maten beschikbaar en niet alle palen zijn dus geschikt. Bij een vierkante paal meet je de kopmaat op.

Je kunt ervoor kiezen om de paalmuts over de paal te laten vallen. Dit wil zeggen dat je op een paal van 145 x 145 mm een paalmuts zet van 150 x 150 mm. Je kunt er ook voor kiezen om de paalmuts gelijk te laten lopen met de paal. Dit wil zeggen dat je op een paal van 200 x 200 mm ook een paalmuts zet van 200 x 200 mm. Op basis van de maten en de manier waarop je de paalmuts wil monteren, kies je de juiste maat.

Stap 2 Het gereedschap

Voor het monteren van een paalmuts heb je in ieder geval het volgende gereedschap nodig.

  • Duimstok/meetlint
  • Potlood
  • Winkelhaak
  • Handzaag/invalzaag
  • Beitel
  • Schroefmachine

Stap 3 Voorbereiding

Of je er nu voor kiest om de paalmuts over de paal te laten vallen of om de paalmuts gelijk te laten lopen, in beide situaties heb je te maken met werkend hout. Hout zal uitzetten als het nat is en krimpen wanneer het droog wordt. Onze stalen paalmutsen worden degelijk gemaakt, maar we adviseren er bij de montage wel rekening mee te houden.

BUMA hoe monteer ik een vierkante paalmuts aftekenen

In de meeste situaties is een ruimte van ca. 1 mm per zijde vaak voldoende om de veranderingen in het hout op te vangen. Bij deze marge tel je de dikte van het staal op. Nu kun je op de bovenzijde van de paal aftekenen hoe ver je de paal moet inzagen.

Daarna meet je de hoogte van de paalmutsrand op. Houdt er rekening mee dat de bovenzijde van een paal niet recht hoeft te zijn. Je kunt ook aan 1 zijde de hoogte inmeten en vanuit deze lijn met een winkelhaak de hoogte rondom aftekenen.

Stap 4 Inzagen

BUMA hoe monteer ik een vierkante paalmuts inzagen

Afhankelijk van de houtsoort kun je de afgetekende delen met de handzaag of met een invalzaag weg halen. Als er een minimale hoeveelheid hout weggehaald moet worden, kan je met een beitel vaak beter werk leveren als met een zaag.  

Stap 5 Vastzetten

Wanneer de paalmuts goed past, kun je de paalmuts vast gaan zetten. Boor de gaten altijd voor. Je zet de paalmuts vast met houtfretten of met schroeven. Draai deze handvast.

BUMA hoe monteer ik een vierkante paalmuts