Veldbloemen demo trekt veel bijen

31 juli 2017

Buma handel heeft begin mei een demoveld met diverse bloemen, kruiden en grassen ingezaaid. De bloemen en kruiden, die inmiddels prachtig in bloei staan, hebben een grote aantrekkingskracht op verschillende insecten welke ontzettend belangrijk zijn voor de verschillende ecosystemen. Daarnaast krijgt het demoveld, vanwege de kleurenpracht, veel aandacht van voorbijgangers.


Veldbloemen demo vanuit de lucht

Onder andere de veldbloemenmengsels Festival, Honey Bee en Kleur & Geur zijn ingezaaid. Nu de bloemen en kruiden in volle bloei staan, zijn er veel insecten te vinden in het demoveld. Zeker de bijen zijn goed vertegenwoordigd. In bepaalde velden is het gezoem goed hoorbaar. Omdat er zoveel bijen te vinden zijn heeft plaatselijk imker Jeroen Alders bijenkasten geplaatst. Bijen, maar ook andere insecten leveren een grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Zonder bestuiving geen vruchten, maar ook geen zaden. Daarnaast zorgen insecten met de bestuiving van veel planten voor de nodige biodiversiteit in de natuur.

Weinig voedsel voor bijen

Het afgelopen jaar heeft imker Jeroen deelgenomen aan het Honingbijen Surveillance Onderzoek 2016, opgezet door Het Bijenberaad door toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma. Deze organisatie doet onderzoek naar wintersterfte onder honingbijen in Nederland. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar ziekten, verzorging en landschap. Jeroen heeft hier inmiddels zijn persoonlijke uitslag voor gekregen.  De uitslag geeft aan dat van het gebied rondom de bijenstand van Jeroen maar 25% geschikt is voor het houden van honingbijen. Om voor bijen voldoende voedsel te verzamelen is het landschap en het landgebruik van groot belang. Honingbijen kunnen tot wel 3 km vliegen om voedsel te vinden, maar dan is het wel belangrijk dat er binnen een straal van 3 km genoeg voedsel te vinden is. Jeroen vertelt: “Ik weet dat het drachtgebied schraal is. Dit is het gebied waar nectar en stuifmeel te vinden is. Toch ben ik geschrokken van de uitkomst. Veel mensen verwachten dat er in zo’n groene omgeving als Gaasterland genoeg te eten is voor insecten. Toch blijkt dit tegen te vallen. In de periode dat er weinig voedsel te vinden is, is het noodzakelijk dat ik mijn bijen bij voed zodat ze genoeg te eten hebben en ook de winter kunnen overbruggen.” Onvoldoende gevarieerd voedsel kan er toe leiden dat de bijenvolken vatbaarder worden voor virussen en ziekten. Op het menu van bijen staat water, nectar (suikers) en stuifmeel (eiwitten en mineralen). Juist stuifmeel is een belangrijk ingrediënt dat een imker niet kan aanvullen en wat uit de natuur moet komen. Bij een gebrek aan deze ingrediënten ontstaat er een probleem. De bijen van Jeroen hebben hier ook last van.

Volgens Jeroen kunnen we met elkaar een insect vriendelijke omgeving creëren: gemeenten kunnen van dorp naar dorp duurzame insectvriendelijke linten van bomen en planten realiseren. Tuineigenaren zouden bijvoorbeeld bloemen in hun tuin kunnen zetten die insecten aantrekken. En bedrijven met een strookje grond over kunnen dit inzaaien met bloemen. Naast een prachtig resultaat om naar te kijken, is het ook goede pr.  Uitkomsten van het landelijke onderzoek worden na de zomer verwacht.

De kleurenpracht op het proefveld trekt naast insecten ook veel bekijks van voorbijgangers. Er is veel belangstelling van fietsers, wandelaars en mensen die spontaan de auto aan de kant van de weg zetten om het demoveld te bekijken. Ze willen graag weten wat voor bloemen er allemaal in het veld staan en maken daarnaast ook nog een paar foto’s. Om in de informatiebehoefte van voorbijgangers te voorzien heeft Buma handel inmiddels een plattegrond met informatie neergehangen. Zo kunnen voorbijgangers zien wat er allemaal is ingezaaid op het demoveld.

 

Dit is een link

BUMA handel bv

menu