Kleurenpracht met veldbloemenmengsels

5 juli 2017

Buma handel heeft begin mei een demoveld met diverse bloemen, kruiden en grassen ingezaaid op een perceel van familie Bekedam, aan de Hoitebuorren net buiten Nijemirdum. De bloemen en kruiden, die inmiddels prachtig in bloei staan, hebben een grote aantrekkingskracht op verschillende insecten welke ontzettend belangrijk zijn voor de verschillende ecosystemen. Daarnaast krijgt het demoveld, vanwege de kleurenpracht, veel aandacht van voorbijgangers.


Foto: het veldbloemen demoveld te Nijemirdum.

Onder andere de veldbloemenmengsels Festival, Honey Bee, Kleur & Geur, Facelia en Lupine zijn begin mei ingezaaid. Nu de bloemen en kruiden in volle bloei staan, zijn er veel insecten te vinden in het demoveld. Zeker de bijen zijn goed vertegenwoordigd. In bepaalde velden is het gezoem goed hoorbaar. Omdat er zoveel bijen te vinden zijn in het demoveld heeft plaatselijk imker Jeroen bijenkasten in het demoveld geplaatst. Bijen, maar ook andere insecten leveren een grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Zonder bestuiving geen vruchten, maar ook geen zaden. Daarnaast zorgen insecten met de bestuiving van veel planten voor de nodige biodiversiteit in de natuur.

De kleurenpracht op het demoveld trekt naast insecten ook veel bekijks van voorbijgangers. Jan Buma vertelt: “Ik heb veel aanspraak van fietsers, wandelaars en mensen die spontaan hun auto even aan de kant zetten om het demoveld te bekijken. Ze willen graag weten wat voor soorten bloemen er allemaal staan en maken daarnaast ook nog foto’s. We hebben zelfs een mail van een meneer uit Bilthoven ontvangen. Hij is schilder en was hier op vakantie. Het demoveld heeft zo’n indruk op hem gemaakt, wat hem inspireerde voor het maken van een nieuw schilderij.”


Foto: Schilderij “Kleurenpracht”

Om in de informatiebehoefte van voorbijgangers te voorzien heeft Buma handel inmiddels een plattegrond met informatie neergehangen. “Voorbijgangers kunnen op de plattegrond zien welke mengsels er zijn gezaaid en in waar ze staan”.


Foto: De informatie bij het veldbloemen demoveld.

BUMA handel bv

menu