12 juni 2017
Inkuilen is afhankelijk van een efficiënte fermentatie. Hierbij wordt melkzuur geproduceerd met behulp van de suikers in het ruwvoer. Melkzuur verlaagt de pH tot een stabiel niveau. Als het juiste niveau niet word bereikt zullen andere bacteriën boterzuur produceren, hetgeen resulteert in verliezen en een stinkende onsmakelijke kuil.
Het drogestofgehalte en de conservering zijn nauw met elkaar verweven. Graskuilen met meer dan 50% droge stof conserveren langzaam. Een droge graskuil is moeilijker samen te persen en bevat daardoor vaak te veel zuurstof. Hierdoor hebben schimmels en rottingsbacteriën vrij spel. Droog kuilgras is bovendien bestendig. Dit betekent dat de celwanden moeilijk af te breken zijn. Hierdoor komt het aanwezige suiker in de cellen moeizaam beschikbaar voor de melkzuurbacteriën.
Voor de productie van melkzuur moet voldoende suiker (minimaal 60 tot 80 g/kg DS) aanwezig zijn. De suikers dienen namelijk als brandstof tijdens de conservering en worden omgezet in melkzuur en azijnzuur. Melkzuur is een smakelijk zuur en een combinatie van een mooi suikergehalte en melkzuur gehalte geeft een smakelijke kuil. Gras dat onder donker weer is gegroeid bevat weinig suiker. Suiker is de brandstof voor de groei van melkzuurbacteriën in de kuil. In een slecht geconserveerde kuil zal het suikergehalte grotendeels verbruikt zijn door de melkzuurbacteriën. Het suikergehalte in de graskuil is te sturen door:
In het vroege voorjaar kan door de lage nachttemperaturen en de grote daglengte ’s morgens al voldoende suiker in het gras aanwezig zijn en kan al vroeg gemaaid worden. Later in het seizoen komt het suikergehalte pas later op peil wanneer de zon overdag flink geschenen heeft. Maai in deze situaties later op de dag. Bij zonnig weer neemt het suikergehalte toe. Gras bevat ’s avonds het meeste suiker. Wacht na een donkere natte periode twee zonnige dagen af alvorens te maaien. In het najaar bij bewolkt weer of warme nachten, is er minder suiker in het gras aanwezig.
Houd de veldperiode kort; maximaal twee dagen, inclusief de dag van maaien en inkuilen. Bij een langere veldperiode nemen de suikers en de kwaliteit door ademhaling en bewerking af.
Veel ruw as afkomstig uit grond is slecht voor de conservering. Met de grond komen veel boterzuurbacteriën in de kuil. Grond heeft bovendien geen voedingswaarde. Verontreinigde kuilen hebben een lage VEM en weinig DVE. Waar grond zit kan geen eiwit of energie zitten. Grond in de kuil is te voorkomen door: